Joves – Ascensió al cim d’Estela (Berguedà) – 18/11/2017

8a sortida del Grup de Joves, i alhora 1a sortida del curs 2017-2018. Hem viatjat fins al Berguedà, als primers estreps del Pirineu, per pujar fins al cim d’Estela (1.870 m), pic de silueta esvelta, destacat del massís principal dels Rasos de Peguera, sobre el pla de Campllong i la vall de Tagast.

Hem estat 5 joves (el Guiu-Arnau Estéllez, l’Anton Guasch, el Pau Minguet, el Pau Ortin i el Bernat Pérez), un pare (el David Minguet) i 2 monitors (el Joan i el Toni), amb el suport en el trasllat en vehicles de l’Anton i la Montse.

Hem arribat al restaurant Els Roures, situat arran de la carretera dels Rasos de Peguera, i hem esmorzat al seu exterior, envoltats de gats que han sortit de tot arreu. Abans de sortir a caminar, hem fet un petit taller per saber com ajustar-nos correctament la motxilla al cos i tot seguit hem conegut les parts de la brúixola i com utilitzar-la per trobar rumbs, ja que la pràctica que venia tot seguit (durant tota l’ascensió) consistia a seguir els rumbs que apareixien en una fitxa tècnica, per parelles i utilitzant la brúixola.

El primer tram de la ruta ens ha dut al petit nucli d’Espinalbet i, per una rampa, seguint el GR 107 (Camí dels Bons Homes), ens hem enfilat fins als plans i el santuari de Corbera, on hem parat i ho hem aprofitat per explicar la teoria de les tres capes en la indumentària del tronc, però també de les cames, les mans i el cap. Hem continuat pel PR C-73 fins a les ruïnes de cal Déu i, seguint la vall de Tagast, hem arribat a la font de Tagast, on hem parat a descansar i a omplir les cantimplores. Un flanqueig per prats i boscos cap al SW ens ha situat al coll d’Estela, on hem carenejat per acostar-nos al punxegut cim d’Estela, que ja teníem al davant.

Un sender abrupte per dins del bosc ens ha situat al peu d’una canal que hem pujat amb l’ajuda d’un cable fix. Després, per una escletxa a la roca, hem grimpat fins a un sender aeri i una mica exposat, abocat als plans de Campllong, molt avall. Un tram de sender rocós ens ha dut fins al cim d’Estela, a 1.870 metres d’altitud. El panorama era esplèndid cap al Port del Comte, els Rasos de Peguera i cap a la vall de Tagast per on hem pujat, amb el minúscul i enfonsat santuari de Corbera i Espinalbet. A l’horitzó, tapat per les boires baixes de la inversió tèrmica, sobresortia la carena de les Agudes, al Montseny, i també les agulles de Montserrat.

Hem baixat fins al coll d’Estela i hi hem parat a dinar, per aprofitar el sol que encara teníem al clatell, però que no duraria gaire, ja que circulava per una zona baixa de l’horitzó. Hem fet el descens per diversos senders que tallaven una pista forestal fins a la masia de les Planes i més enllà fins a cal Déu, on hem pres el PR C-73 que ens ha baixat fins a la Rovira i fins als cotxes. Una baixada a l’ombra, que ha fet baixar força la temperatura, tot i que algun dels joves anava ben fresc!

Un cafè al bar del càmping Fontfreda ens ha retornat l’escaldor al cos i hem fet el viatge de retorn cap a Vilanova, on hem arribat abans de les 7 del vespre.

Podeu veure’n algunes fotografies clicant aquest enllaç.