Famílies – Excursió al Castellsapera (Serra de l’Obac) – 18/03/2018

83a sortida del Grup de Muntanya en Família, novament al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac, que ja hem visitat en diverses ocasions. En aquesta ocasió, hi hem anat a conèixer la part meridional de la serra de l’Obac i el seu cim més característic: el Castellsapera, una plataforma rocosa que s’alça a meitat de carena. Hem fet l’excursió el diumenge 18 de març de 2018, amb la participació de només 21 excursionistes, dels quals 9 menors.

A causa de la baixa afluència de personal, hem decidit retallar el recorregut i fer l’Opció Menuts, però amb l’opció de pujar o no al cim del Castellsapera. Així hem reconvertit una sortida de tot el dia en una matinal.

Ens hem desplaçat amb els vehicles fins a la masia de la Barata, més amunt de la població de Matadepera, i hem baixat a esmorzar a l’ampla riera de les Arenes. A l’hora en punt hem iniciat la marxa per aquesta riera plena de còdols i sorra i ens hem enfilat per un terraplè que ens ha dut a un antic jardí romàntic que ha quedat a mercè de la natura. Poc mès enllà, hem travessat la carretera i ens hem enfilat pel camí Ral.

Travessat el torrent del Collet Estret hem pujat unes quantes ziga-zagues de camí per un bosc molt frondós d’alzines i pins. Hem fet una parada quan hem assolit una carena secundària, rocosa, amb bones vistes cap a l’altiplà encinglerat del Castellsapera, que era davant mateix, i l’agulla que se’n desprèn, anomenada el Queixal de Porc. Recuperades les forces, hem tornat a reprendre la pujada per la careneta. A mesura que guanyàvem metres, anàvem veient la Mola, amb el monestir de Sant Llorenç al seu cim, i també el Montcau, a l’altra extrem de la carena de la serra.

Aviat hem assolit la carena principal de la serra de l’Obac, prop del collet Estret, i hem pres un sender molt obac que avançava pel vessant occidental i per l’interior d’un alzinar molt exuberant i humit. De cop, el panorama s’ha obert i hem descobert la muntanya de Montserrat al fons, en tota la seva extensió, i també la plana del Bages i les muntanyes de la Catalunya Central. Ens hi hem fet una foto de grup i hem continuat avançant per un terreny a voltes molt boscós i a voltes de roca i amb unes panoràmiques excepcionals cap a Montserrat, el Paller de Tot l’Any i el Pirineu molt nevat.

Al cap d’una estona hem arribat a un gran rocallís, sota mateix del Queixal de Porc, que s’alçava sobre nostre, i ens hem situat sota la vertical de la canal que puja al Castellsapera. Allà hem fet dos grups. El primer, ha continuat pel sender i ha empalmat amb el GR fins al coll de Tres Creus. El segon, menys nombrós, s’ha enfilat per la canal fins al cim del Castellsapera (939 m) i després ha baixat per l’altre vessant i ha passat per la Roca Foradada i per un cimet que hem batejat com el Mugró, a causa de la seva forma. Ens hem trobat tots al coll de Treus Creus, on algunes famílies de l’Opció Menuts han volgut conèixer el Mugró i petjar-ne el cim, aprofitant el dia radiant i el panorama tan obert que s’hi observa.

Un cop tots al coll de Tres Creus, hem anat baixant per un camí ample, vorejant el torrent de Tres Creus, fins a l’aparcament de l’Alzina del Sal·lari, on teníem una part dels vehicles i on hem finalitzat aquesta curta però intensa excursió per la serra de l’Obac i el Castellsapera.

Podeu veure’n algunes fotografies si cliqueu aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.