Famílies – Activitats de neu a Lles (Cerdanya) – 20-21/02/2016

60a sortida del Grup de Muntanya en Família, novament a la neu per fer-hi activitats hivernals: esquí nòrdic i raquetes de neu. Hem pujat fins a la Cerdanya, que ja vam visitar l’hivern de 2013 i l’hivern de 2014. Hem estat 33 participants, d’entre els quals 17 menors.

Hem sortit de Vilanova al migdia del dissabte 20 de febrer per enfilar la C-15 fins a Igualada i després l’A-2 fins a Cervera, on hem continuat fins a Guissona i Ponts. A Ponts hem parat a dinar, a la rambleta, sota uns plàtans i en uns bancs encarats que ens han anat molt bé. Després hem tornat a pujar als vehicles i hem continuat fins a Oliana, Organyà i la Seu d’Urgell, per enllaçar amb la carretera nacional que ens ha dut fins a Martinet. D’allà, ens hem enfilat amb els cotxes fins a l’estació d’esquí nòrdic de Lles i el refugi de Cap del Rec.

Un cop instal·lats a l’habitació comunitària amb vistes al Cadí i la Tosa d’Alp, alguns han sortit a fora per fer un ninot de neu que han batejat Olaf. Ho han aconseguit tot i que el mantell de neu era ben escàs i clapejat. La resta, ha inspeccionat els voltants del refugi i les instal·lacions properes de l’estació d’esquí nòrdic. Després, al capvespre, ens hem refugiat al refugi (per això serveix!) i hi hem deixat passar les hores jugant, fent deures i conversant.

A 2/4 de 9 ens han parat les taules i ens hem assegut a sopar, escudella i pollastre al forn, mentre vèiem un grup d’excursionistes nocturns, amb frontals i raquetes de neu, com marxaven a fer una excursió a negra nit. Nosaltres, després de sopar hem fet una sobretaula i alguns han sortit a veure les estrelles, que es veien molt bé tot i que la lluna era ben rodona i il·luminada. Abans d’anar a dormir, ens han repartit les raquetes i els bastons que utilitzarem demà. Poca estona després, ens hem instal·lat a les lliteres de la gran habitació del segon pis, entre motxilles, raquetes i bosses, i tots a dormir.

El diumenge hem esmorzat a les 8 en punt i després hem sortit a fora, uns per fer esquí nòrdic i la resta per caminar amb les raquetes, que de moment hem penjat a l’exterior de les motxilles. El primer tram ha estat de gel i neu, per un bosc espès de pins negres. En alguns punts, enlloc de neu i gel hi havia fang. Calia anar alerta amb el terreny, relliscós i abrupte. La pujada ha estat llarga i sostinguda, però aviat hem arribat a l’estany de l’Orri, ben ple de neu. De fet, era una esplanada força gran envoltada d’arbres, on ens hem posat les raquetes.

Per dins del bosc, hem avançat primer per un terreny sinuós amb grans roques amagades sota la neu i després arran d’un rierol molt estètic, on hi havia una bona capa de neu. Aviat hem començat a pujar pel vessant de la muntanya, l’un darrere l’altre, fent una corrua molt bonica i seguint la traça que anaven marcant alternativament alguns dels nostres fills i filles.

Finalment, hem arribat a l’ampli pla de les Someres, on s’ha obert el panorama cap a les carenes de la Tossa Plana de Lles, el pic de Setut (no de l’Estatut, com deia algú) i els cims de Perafita i Monturull, fronterers amb Andorra. Hem aprofitat l’esplanada per fer-hi una cursa de relleus amb raquetes en un circuit preparat per a l’ocasió amb unes banderetes. Hem fet dos equips i hem donat la sortida. Dues persones alhora, un membre de cada equip, sortien corrent, amb les raquetes als peus, en direccions contràries. Quan tornaven a ser al punt de sortida, donaven el relleu al segon membre de l’equip i així fins al final. No sabem ni qui ha guanyat, però hem rigut molt i ens ho hem passat molt bé.

Mentrestant, l’equip d’esquí nòrdic avançava per la pista que enllaça amb l’estació d’Aransa, en direcció als estanys de la Pera, flanquejant tota la muntanya en direcció a ponent. S’ho han passat molt bé lliscant sobre els esquís, ajudats pels bastons, i amb algun ensurt i algun desequilibri que no ha passat de l’anècdota. Quan han arribat al Pradell, han continuat una estona més, però després hi han tornat per esperar la resta del grup, tal com havien acordat.

El grup de raquetes ha travessat l’amplíssima coma nevada del pla de les Someres i ha pres el camí de baixada cap al Pradell, on ha calgut treure’s les raquetes perquè a mitja alçada ja hi havia trams de terra sense neu. A l’esplanada del refugi del Pradell, amb molt poca neu, han trobat el grup que ha fet esquí de fons, i hi han dinat.

Després, els d’esquí han tornat per la pista de fons i la resta ha seguit un sender GR per dins del bosc i han tornat, gairebé al mateix temps, fins al refugi, on han donat per finalitzada la sortida de cap de setmana.

La tornada amb els vehicles ha estat una mica llarga, amb tots els vehicles que baixaven d’Andorra.

Podeu veure’n algunes fotografies si cliqueu aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.