Famílies – Camí dels Empedrats (Berguedà) – 02/10/2016

67a sortida del Grup de Muntanya en Família. Hem anat a l’Alt Berguedà, concretament al camí dels Empedrats, que enllaça la vall per on discorre el riu Bastareny amb la capçalera del torrent de Pendís, on hi ha el refugi Sant Jordi, i el coll de Pendís, que dóna pas a la Cerdanya. La sortida, prevista inicialment per al 25 de setembre, es va haver d’ajornar a causa de la celebració de l’Ultratrail Pirineu, i finalment l’hem poguda fer el diumenge 2 d’octubre. Hem estat 28 participants, dels quals 14 menors.

Després d’esmorzar a Bagà, ens hem desplaçat amb els vehicles, seguint el riu Bastareny, fins a cal Cerdanyola, que actualment és una escola de natura de la Salle. Amb les botes i les motxilles a punt i les cantimplores carregades d’aigua de la font Nostra (que rajava molt poc), hem enfilat un sender, marcat amb senyals de PR, que primer planejava pel costat del torrent de la Font del Faig, per l’interior d’un túnel de vegetació que començava a trencar de color. Aviat el camí s’ha començat a dreçar i fent ziga-zagues ha anat guanyant alçària fins al trencall del Bullidor de la llet, un salt d’aigua que fa molta escuma, semblant a la llet, però que era ben sec.

Hem continuat amunt per entrar definitivament a l’estret d’Escriu per un dels únics trams que queden de camí empedrat i protegit amb una barana de pedra. Aquest pas ens ha conduït a l’interior d’una gorja anomenada el Forat, amb altíssimes parets rogenques a banda i banda. A partir d’aquí, hem hagut d’anar travessant el riu en diverses ocasions, alhora que guanyàvem alçada sense parar. L’entorn era molt salvatge i els salts d’aigua i la vegetació molt exuberant feien del camí un plaer.

En un moment determinat, una part del grup ha accelerat per intentar arribar fins al refugi Sant Jordi. La resta del grup, més relaxadament, ha anat pujant fins a la font Gran d’Escriu, situada sota un gran faig de fulles daurades i ataronjades. En aquest punt, la canalla ha jugat amb l’aigua del riu mentre s’esperaven que els del refugi arribessin.

La colla del refugi ha anat avançant pel camí de la Font del Faig i la vall de Pendís fins als 1.561 metres on està instal·lat l’aixopluc, que han trobat tancat. En un dels laterals de l’edifici, han descobert una escala i una porta, a través de la qual han accedit a la part lliure del refugi, equipada amb lliteres i un moble metàl·lic per fer servir de cuina; un espai que ha fet les delícies de la canalla, que només entrar s’han enfilat per les lliteres. Després de fer un mos davant de la façana del refugi, el grup ha anat baixant fins a la font Gran d’Escriu, on han retrobat la resta de la colla.

Tot seguit hem dinat tots junts i després hem menjat unes postres delicioses: móres acabades de collir pels nens i nenes. En acabat, hem anat baixant en fila índia i hem refet tot el camí de pujada. En alguns salts d’aigua hem parat per enfilar-nos per les roques i fer algunes fotos. Un cop a peu de muntanya, i arran del riu Bastareny, les famílies han anat marxant, i algunes s’han quedat a l’Hostalet, un refugi menut que hi ha prop de can Cerdanyola, i on han pogut prendre un cafè per finalitzar pausadament aquesta excursió tan bonica.

Podeu veure’n fotografies clicant aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.