Famílies – Refugi Font Ferrera i ascensió al Negrell (Montsià) – 25 i 26/05/2013

30a excursió del Grup de Muntanya en Família. I com que s’acostava el final de curs, hem anat a un refugi: el de Font Ferrera, situat a les muntanyes dels Ports, a la comarca del Montsià, concretament en un clot molt bonic i a una altitud de 1200 metres.

Hem estat 40 excursionistes (els que han admès al refugi, que és de 40 places) els que ens hem desplaçat fins a Fredes, un petit poblet a 1100 metres d’alçada, al nord de la comarca de l’Alt Maestrat. Hi feia un aire molt fred i hi hem dinat, en un menut parc infantil, damunt l’herba. Després, alguns hem fet un cafè al bar del poble i tot seguit ens hem preparat per sortir: els conductors, amb els cotxes cap al Pinar Pla, els altres, seguint el GR-7 i a peu cap al mateix Pinar Pla. La pujada ha estat molt entretinguda, amb bones vistes cap a la costa i la plana de Castelló i les muntanyes dels voltants. Abans d’arribar al Pinar Pla, alguns conductors ens han vingut a buscar per fer junts un tram de camí.

Al Pinar Pla hem retrobat els vehicles, ens hem carregat motxilles i tornem-hi, cap al refugi. Hem trigat uns 40 minuts a arribar-hi. Ens hi hem instal·lat i alguns han jugat una bona estona a futbol per l’exterior. Al cap d’una estona, hem començat la gimcana. Els tres equips que s’han format, han hagut de passar diverses proves molt variades que podeu veure en les fotografies. Molt divertit, però ha fet molt de fred i hem quedat tots (sobretot els controls que hi havia a cada prova) encarcarats. En acabat, hem entrat al refugi per recuperar l’escalfor del cos i per sopar. El menú: amanida, macarrons i llom amb salseta. Després, hi ha hagut “timbes” de dòmino, de l’oca, etc. Hem acabat tots rendits i instal·lats a les lliteres com canalons. Zzzzzzz…

El diumenge, ens hem llevat i hem baixat a esmorzar: llet, cafè, magdalenes, torradetes, melmelades… La temperatura exterior: 1,5 graus. Brrrrrr!!! Quan hem sortit a fora, hem donat els regals de la gimcana d’ahir: senzills però molt ben acollits, amb una pluja de pinyes i tot. Tot seguit, la corrua d’excursionistes s’ha enfilat cap a la carena passant a tocar de la font Ferrera (que dóna nom a l’indret). Per sort, no ha fet vent. Amb algun pas que calia desgrimpar però sense gaire dificultat, hem anat avançant per la carena amb una bona panoràmica de l’entorn. Al cap d’una bona estona de carenejar, hem salvat un mal pas i poc més amunt hem acabat de pujar fins al cim del Negrell, a 1345 metres d’alçada. Per sort, la panoràmica ha estat espectacular (des de la plana de Castellò fins al Delta de l’Ebre i fins al Pirineu (moooolt nevat!!). Al cim, hi hem fet un ganyip i fins i tot s’hi ha donat de mamar (la Júlia, de dos mesets, ja s’ha estrenat) i s’hi han fet castells!

La baixada l’hem feta per l’obaga, passant per la curiosa font del Bassiol. Quan hem arribat al refugi, hem dinat de seguida i a primera hora de la tarda ja tornàvem a peu fins al Pinar Pla, on hem recuperat els vehicles i hem marxat cap a Vilanova.

Sens dubte, un cap de setmana molt ben aprofitat.

Podeu veure’n fotografies si cliqueu aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.