Famílies – Ascensió al Gra de Fajol des del refugi d’Ulldeter (Ripollès) – 30/06-01/07/2018

86a sortida del Grup de Muntanya en Família. Aquesta sortida de final de curs és de cap de setmana, i per això ens hem decidit a anar cap al Pirineu. La zona escollida ha estat la comarca del Ripollès, concretament el refugi d’Ulldeter, prop de l’estació d’esquí Vallter 2000. Ha estat el dissabte 30 de juny i el diumenge 1 de juliol de 2018, amb una participació de 20 excursionistes (dels quals 10 menors).

Dissabte 30 de juny. L’expedició ha sortit puntual de Vilanova cap a Sant Joan de les Abadesses, on esperàvem poder dinar tranquil·lament, després de visitar el gorg semiurbà de Malatosca, però no comptàvem que s’hi celebrava un festival de música, i hem trobat el poble ple de gent. Com a conseqüència, ens ha costat força trobar lloc per aparcar i reagrupar-nos. Per no perdre més temps, hem decidit dinar al costat del gorg, on algun valent s’ha banyat, acompanyats d’uns quants dels que feien temps per anar a veure les actuacions del festival.

Havent dinat, hem agafat els cotxes per apropar-nos al refugi on hem de passar la nit. Des d’on hem pogut deixar els cotxes fins a dalt ha calgut superar un tram d’uns 20 minuts de pujada sostinguda ben carregats amb tot el necessari per passar el cap de setmana. Cap a les sis de la tarda ens hem presentat al refugi. Una vegada rebudes les indicacions del seu responsable, hem tingut temps per instal·lar-nos-hi i, mentre esperàvem que fos l’hora de sopar, alguns hem volgut fer una passejada pel voltant, tot buscant les restes de l’antic refugi. Altres, en canvi, han decidit reservar forces per demà i s’han quedat a jugar prop de l’edifici. Després d’un suculent àpat, i de prendre una mica la fresca, ha tocat anar a descansar d’hora que demà caldrà matinar.

Diumenge 1 de juliol. Una vegada esmorzats, hem sortit ben d’hora del refugi seguint el GR i començant una pujada que amb trams de més o menys desnivell ens ha portat fins al coll de la Marrana, a 2.510 m. De moment, el grup s’ha mantingut força compacte i hem avançat a bon ritme, així que ben animats, després de contemplar la gran vista panoràmica, hem començat a pujar seguint l’ampla carena que primer té poc pendent i és molt herbada, cap al cim del Gra de Fajol, objectiu prioritari de la jornada. Hem anat notant la pujada a poc a poc i el grup s’ha anat estirant, agafant cadascú el seu ritme, sobretot en el tram de camí que pujava fent ziga-zagues. Així, de mica en mica hem anat arribant tots al cim del Gra de Fajol, de 2.708 m d’alçada.

Ha fet un dia de sol fantàstic. Després de l’esforç, convidava a quedar-nos una estona gaudint de les vistes i de les roques blanques del cim. Per a la tornada, hem pres un camí molt poc marcat que ens ha conduït fins a al coll de la Coma de l’Orri, i des d’allà, rodejant la falda oest del Gra de Fajol, hem retornat al coll de la Marrana. Com que anàvem molt bé de temps, i de forces, en comptes de desfer el mateix camí d’anada fins al refugi d’Ulldeter, tal com estava previst, hem decidit decantar-nos cap a l’esquerra per anar a veure el naixement del riu Ter i les restes de l’antic refugi, que alguns ja havien explorat ahir a la tarda.

Ja només ens ha quedat la baixada final fins al refugi, on ens esperava un dinar ben merescut. Una vegada tips, i passats els comptes, segons les presses de cadascú, hem anat desfilant per agafar els cotxes i iniciar el retorn cap a casa.

En aquest enllaç, podeu veure l’ÀLBUM FOTOGRÀFIC de la sortida.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.