Famílies – La Mola dels Quatre Termes i la Mola d’Estat (Muntanyes de Prades) – 22/04/2018

84a sortida del Grup de Muntanya en Família. Aquesta vegada la zona escollida per fer aquesta sortida primaveral ha sigut la serra de Prades, en particular hem anat fins a Rojals, un poble agregat al municipi de Montblanc, capital de la Comarca de la Conca de Barberà. Ha estat el diumenge 22 d’abril de 2018, amb una participació de 35 excursionistes (dels quals 15 menors).

Alguns dels participants han sortit de Vilanova segons l’horari programat i d’altres han preferit anar directament fins a Rojals, on hem arribat sense incidents remarcables. Allà hem tingut temps per esmorzar i fer un cafetó al bar del poble, tot esperant l’arribada de tots els excursionistes.

Mentre que el gruix del grup ha sortit caminant del poble, unes quantes famílies, que han optat per l’Opció Menuts, han apropat els cotxes fins al corral de la Marieta per escurçar una mica el camí. De seguida hem vist que les previsions meteorològiques l’havien encertat i que ens esperava un bonic i calorós dia, més típic de finals, que no pas d’inici de primavera.

Ben aviat hem tastat el vermell típic d’aquestes muntanyes, especialment en arribar, ja tot el grup compacte, al coll de la Mola, amb el seu gran bloc de conglomerat rogenc. Quan hem arribat a l’inici del corriol que creua el bosc de Guerxet, hem decidit que, en comptes de separar l’Opció General i la Menuts, continuaríem tots junts, ja que no érem gaires, portàvem tots un bon ritme i, amb el sol que feia, venia més de gust caminar per l’ombra del bosc que per la solana.

Arribats a la zona de roca llisa del pla dels Cogullons, hem iniciat la puada cap a l’altiplà, objectiu de l’excursió d’avui, tot passant pel coll del Clot del Llop. Ja a dalt ens hem assegut a reposar al voltant de la Taula dels Quatre Batlles, just abans de contemplar la increïble vista que se’ns ofereix des de la Mola d’Estats. Aquí ens hi hem estat una bona estona, gaudint del paisatge, llàstima de la mica de calitja que feia, i fent fotografies.

Aleshores hem fet mitja volta i hem refet el camí per la tornada fins al pla de Cogullons, on hem trobat una esplanada enmig del bosc per dinar i recuperar-nos a l’ombra. Havent dinat, a alguns els ha vençut el cansament i han decidit fer una migdiada, mentrestant els altres hem aprofitat per baixar a visitar la curiosa cova del Martí, que gràcies a les pluges recents tenia fins i tot dutxa i banyera.

Una vegada vista la cova, hem tornat a buscar les motxilles i hem iniciat la tornada, els de l’Opció Menuts pel mateix camí de l’anada, i els altres passat pel costat del refugi dels Cogullons. En plena baixada cap el fons del barranc, ens hem parat a reomplir cantimplores, força buides per la calor, d’aigua fresca i regalada a la font del Grèvol. Una vegada al fons del barranc, hem vist que el torrent baixava amb força aigua i hem començat la pujada final, arran de les balmes on hem pogut observat les inscripcions àrabs i gòtiques.

Ja només ens quedava la pujada final fins a Rojals, que per alguns s’ha fet una mica pesada. A Rojals ens esperava la resta del grup, fent temps al bar del poble, i hem donat per acabada l’excursió.

Podeu veure’n fotografies a l’ÀLBUM FOTOGRÀFIC de l’excursió.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.