Famílies – Ascensió a la Morella des de la Pleta (Garraf) – 17/02/2013

27a excursió del Grup de Muntanya en Família. En aquesta ocasió, tenint en compte la poca llargària del dia i el fred del mes de febrer, ens hem decidit per un objectiu proper: el cim de la Morella, la màxima alçària del parc del Garraf, per conèixer el terreny calcari de rasclers, avencs i margallons tan especial i tan representatiu de la nostra comarca. Ha estat el diumenge 17 de febrer de 2013. En un dia rúfol i boirós, 58 excursionistes hem enfilat la carretera de les Costes (alguns s’han estimat més passar pels túnels per evitar ensurts matiners) i la carretera empinada de la Pleta. En aquesta curiosa masia modernista hem esmorzat i ens hem preparat per seguir la carretera del pla de Querol. Al cap de poca estona, ens hem desviat per un sender humit i envoltat de carços que ens ha dut a la boca impressionant de l’avenc d’Emili Sabaté, un dels més utilitzats per fer cursets d’espeleologia.

Retornats a la carretera, ens hem acabat d’enfilar fins al pla de Querol on hem pres la pista del Campgràs. Seguint el GR ens hem desviat per un sender que travessava un indret amb una alta concentració d’avencs i arbustos de poca alçària. La filera d’excursionistes sobresortia pel paisatge dilatat, però boirós. Hem pogut veure les boques d’alguns avencs, veritables entrades a les entranyes de la terra: l’avenc de la Sílvia (que fa un embut), el de l’Asensio (de -84 metres de fondària) i altres.

Aviat hem sortit novament a la pista que ens ha dut a la gran dolina del Campgràs i a la seva curiosa bassa. Travessada la dolina, i prop de les runes d’un antic corral, ens hem enfilat cap al cim de la Morella, difuminat per la boira però de gran caràcter. Havíem d’anar amb compte de no relliscar, perquè les finíssimes gotes d’aigua quedaven dipositades sobre el rascler allisat pel temps. La gran fita on és instal·lat el vèrtex geodèsic ha fet les delícies dels més agosarats que s’hi han emparrat. A mitja alçada de la creu de la Morella hi hem trobat un llibre registre.

Fet i fet, hem deixat el cim amb les caputxes posades al cap i els paraigües ben oberts. La baixada ha estat ràpida i un cop a la Pleta ha costat fer la foto de grup per les urgències als lavabos, les visites llampec al centre d’informació i la fugida d’algunes famílies que volien aprofitar la bona hora per anar a dinar d’horeta.

Tot i el temps rúfol, l’excursió ha tingut força caràcter per aquest Garraf inhòspit, esquerp i amable alhora.

Vegeu-ne algunes fotografies clicant aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.