Famílies – De Palamós a Calella de Palafrugell per camins de ronda (Baix Empordà) – 17 i 18/03/2012

17a excursió del Grup de Muntanya en Família. Hem marxat tot el cap de setmana a la Costa Brava per fer un tast dels camins de ronda que segueixen la sinuositat de la costa entre Palamós i Calella de Palafrugell, al Baix Empordà.

Aquest cop hem fet el rècord de participants: 75 persones entre les que dissabte han pujat a la casa de colònies Mas Gorgoll i les que s’han desplaçat diumenge per afegir-se a l’excursió.

Dissabte ha marxat el primer grup de famílies, després de dinar, i a mitja tarda ja estàvem instal·lats a la gran casa de Mas Gorgoll, envoltada de camps magnífics per jugar i d’un bosc de pins aturonat on corrien els paons. També hi havia gallines, rucs i cavalls. Tot el que ha quedat de tarda la canalla ha jugat, els més grans han conegut altres nois i noies que compartien casa i els adults hem voltat per l’entorn i ens hem refugiat a la sala d’estar, amb sofàs, bancs i taules i foc a terra.

Abans de sopar hem fet un joc de nit, que han muntat els grans per als petits. El sopar no és que hagi estat gaire bo, però ho ha compensat el ressopó que hem fet a la sala d’estar, per celebrar l’aniversari del Jordi Martí i la Rosa M. Jariod. Entre el foc a terra, el ressopó i el partit del Barça, tothom ha gaudit del vespre a la seva manera.

Diumenge hem esmorzat a 2/4 de 9 i hem marxat de la casa a les 10 per desplaçar el grup cap al punt de partida, sobre el port esportiu de Palamós. El sender ha guanyat la cala Margarida i el cim del Cap Gros, i després ha baixat cap a la Fosca, on una roca ennegrida parteix la platja en dues meitats. El camí de ronda, ample i ben arranjat, amb marges de pedra seca, ens ha fet passar a tocar de les runes de l’antic castell de Sant Esteve de Mar, i poc després hem saltat a la cala S’Alguer, una petita joia amb casetes de pescadors que semblaven un decorat de cartó pedra.

Ben aviat hem travessat l’ampla platja de Castell i ens hem enfilat fins al collet del poblat ibèric de Castell, i fins al mirador abocat sobre la Foradada, magnífica! Un carener amb bones vistes ens ha dut a perdre alçada fins a cala Corbs i aquí ha començat la part més bonica i salvatge de la travessia, entre la cala Estreta i la cala de Cap de Planes, en una successió de platgetes i petites penínsules. Davant la mirada d’alguns nudistes, hem anat desfilant amb les botes i les motxilles a un bon ritme. A la cala el Crit, on hem accedit per unes escales i un forat de la roca, hem decidit parar a dinar, per acabar d’amarar-nos del paisatge agrest d’aquest tram de costa, amb les illes Formigues a l’horitzó marítim.

Escales amunt, hem assolit el carener i també la pista per on s’esmuny el GR-92, que hem acabat de seguir fins a Calella, passant per més escales, camins de ronda amb túnels i alguns carrers urbanitzats.

Volem felicitar tots els participants a aquesta ruta de 12 km i un bon desnivell, sobretot als més petits que han posat el llistó molt però molt amunt.

Enhorabona a tots!

Podeu veure’n fotografies clicant aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.