Famílies – Salàs i serra de Pessonada (Pallars Jussà) – 27-28/09/2014

43a sortida del Grup de Muntanya en Família i primera del curs 2014/2015. Ha estat el cap de setmana dels dies 27 i 28 de setembre de 2014.

55 excursionistes del GMeF ens hem desplaçat cap al Pallars Jussà. A mig camí, a Agramunt, hem parat a dinar en un parc ombrejat a la vora del riu Sió. Després, hem reprès el viatge per Artesa de Segre i el coll de Comiols per arribar a Tremp i continuar fins a Salàs de Pallars, on ens hem instal·lat al magnífic alberg La Solana. L’Agustí, amb total amabilitat, ens ha donat la benvinguda i ens hem distribuït per les habitacions, algunes de les quals amb vistes al torrent i també, les més ben situades, encarades cap al pantà de Sant Antoni i la serra de Pessonada.

Després de passar comptes al pati de l’alberg, hem anat fins a les antigues escoles per iniciar la visita a les botigues-museu de Salàs. Primerament, hem fet una ullada a l’exposició temporal del centre d’interpretació i, tot seguit, hem acompanyat la guia Alícia, que ens ha dut fins al carrer de les Eres per explicar-nos la importància de l’antiga fira de bestiar de Salàs, que atreia compradors i venedors de tot el país i de tot el Pirineu. Poc més tard, hem fet dos grups i hem visitat les botigues. Ha estat una bona sorpresa per a tots nosaltres. D’una banda, la farmàcia, la barberia, l’estanc i la merceria. D’una altra, l’antic bar i, sobretot, la magnífica botiga d’ultramarins, on el Cisco Farràs, veritable ànima del projecte, ens ha fet una classe “magistral” sobre l’evolució del comerç i la publicitat que ens ha deixat embadalits. Tot plegat, embolcallat pels detalls dels carrers de Salàs, plens d’arcs, voltes i pedres antigues.

Després d’un sopar molt animat, hem muntat una paradeta de samarretes al vestíbul de l’alberg. Sí, per fi tenim les samarretes del Grup de Muntanya en Família. Després, a dormir que demà es presenta molta activitat excursionista.

Diumenge s’ha llevat amb força núvols. Després d’esmorzar, ens desplacem fins a la petita població de Pessonada. A la carretera, tenim un petit ensurt, perquè hi trobem un porc que hi circula lliurement. Arribats a Pessonada, ens rep a casa seva l’escriptor Pep Coll. De seguida comencem l’excursió des del poble fins a l’ermita de la Mare de Déu de la Plana, on el nostre amic pallarès ens reparteix un dossier de llegendes elaborat especialment per a nosaltres, ens situa geogràficament i històricament i ens explica una de les llegendes sobre l’esglesiola on som, amb el vol d’un rat-penat que finalment se situa al capdamunt de la volta del temple. Tot seguit, reprenem el camí i ens enfilem pel pas de l’Escalirot, força abrupte i rocallós, però que tots superem sense dificultats especials. La filera de personetes vestides de vermell es veu de lluny. Un cop a la carena, un dels grups continua pujant fins a la Rocalta, punt culminant de l’excursió, on en Pep Coll explica una altra de les llegendes de la zona. L’altre grup, s’està una estona per la carena, mirant si troba bolets, i emprèn la baixada pel fondal de la Tremor. El grup de la Rocalta, també desfà el camí i baixa fins a la menuda ermita de Sant Joanet, feta sota una balma obrada i on, de nou, Pep Coll explica llegendes relacionades amb el templet. El cel s’acaba tapant i plou durant l’última hora de camí. Finalment, però, ens retrobem tota la colla a casa d’en Pep, on podem dinar aixoplugats.

Algunes famílies van desfilant cap a Vilanova. D’altres, acaben la jornada visitant l’exposició d’eines antigues que l’amic Pep Coll té a casa seva i ens va comentant. A mitja tarda, emprenem el viatge de retorn cap a casa. Un cap de setmana, doncs, molt ben aprofitat i intens. Una sortida que, de ben segur, recordarem durant molt de temps. Des d’aquesta pàgina, volem agrair la companyia i la col·laboració de l’escriptor Pep Coll.

Podeu veure’n algunes fotografies clicant aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.