Famílies – Refugi dels Erols (Alt Berguedà) – 2-3/07/2016

65a sortida del Grup de Muntanya en Família, feta els dies 2 i 3 de juliol de 2016. Ha estat un cap de setmana al refugi Erols, situat a l’Alt Berguedà, a una altitud de 1.300 metres, entre la Pobla de Lillet i Castellar de n’Hug. Hem estat 62 participants, 30 dels quals menors.

Hem sortit de Vilanova el dissabte a les 11 del matí per fer la ruta C-15 fins a Manresa i C-16 fins a Guardiola de Berguedà. Hem continuat fins a la Pobla de Lillet i per una altra carretera plena de corbes, fins al pícnic Les Fonts, situat molt a prop de les fonts del Llobregat i sota mateix de Castellar de n’Hug. Hem dinat a les taules del pícnic i en acabat ens hem enfilat pel sender esglaonat que ens ha dut fins a la raconada humida i feréstega on brollen del subsòl les fonts del Llobregat. Més i més escales ens han dut fins a Castellar de n’Hug, on hem fet cafès i gelats. Una estona més tard, hem retornat a l’aparcament del pícnic i hem tornat a la carretera.

La pista del refugi, que neix poc més enllà de la Fàbrica Asland, ha estat malmesa per unes fortes pluges que van tenir lloc fa un parell de dies, però amb compte hem aconseguit arribar a les edificacions del refugi Erols, situades en un racó de gran bellesa, davant un gran prat (amb una vaca i un vedellet) i sota una franja boscosa i carenes altes de roca que es perden cap al tossal de Rus. Ens hem instal·lat a les habitacions d’una de les dependències del refugi i de seguida s’ha organitzat una competició de voleibol a la placeta situada entre els edificis de les habitacions i el menjador. A mitja tarda, s’ha organitzat un taller d’orientació a l’interior del menjador que ha durat gairebé dues hores i després hem fet un animadíssim sopar que omplia de gom a gom el menjador. Com que hem acabat força tard, no hem fet el circuit d’orientació nocturn que havíem previst.

Diumenge, una bona colla de conductors s’han llevat més d’hora que la resta per baixar els vehicles fins a la fàbrica de ciment, amb la intenció d’estalviar la pujada per la pista quan finalitzem l’excursió d’avui. En acabat, tots hem esmorzat i hem fet un petit brífing a l’exterior del refugi. Hem iniciat la ruta pujant per darrere el refugi per una pista ampla i força pendent que anava fent llaçades per superar el desnivell. Un trencall, per un camí més planer, ens ha dut al coll de la Casa Nova, de terra vermellosa que contrastava fortament amb el verd intens dels arbres. Des del coll, vèiem les esquerpes parets del tossal de Rus, una de les zones més inhòspites del Parc Natural Cadí Moixeró. A partir d’aquest punt, el camí ha iniciat un descens que ha durat força estona per l’interior d’un exuberant bosc de faigs, roures, pins roigs i avellaners, amb alguns peus de grèvol i alguns bolets que més d’un boletaire ha detectat (amb el nas?) de seguida.

El llarg descens ens ha conduït fins a la carretera de Castellar, que hem pres a l’esquerra durant un curt tram, on ha calgut vigilar el trànsit de motos i turismes. Hem entrat novament en un camí que passava molt a prop de l’església romànica de Sant Vicenç de Rus i que ens ha situat a prop de la llera del Llobregat. Aquí hem iniciat un dels trams més agraïts de l’excursió pel costat del riu Llobregat i el pas de l’Ós, un estret sender penjat sobre l’afrau de la llera encaixonada. Aviat hem arribat a la fàbrica Asland, on hem pujat als cotxes i hem retornat al refugi. Alguns han aprofitat l’espera del dinar per dutxar-se, mentre d’altres jugaven o descansaven. Després de dinar, hem fet els comptes de l’estada i ens hem acomiadat de la Falgàs i el Mario, els guardes del refugi, ajudats per la Marina i un altre noi del qual ignorem el nom.

Un cap de setmana molt ben aprofitat, amb l’única nota negativa de les complicacions gastrointestinals dels dies posteriors que han patit la meitat dels components de l’excursió.

Vegeu-ne l’àlbum fotogràfic clicant aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.