Famílies – Ascensió a la Roca Corbatera (Serra de Montsant) – 22/02/2015

48a sortida del Grup de Muntanya en Família, el diumenge 22 de febrer, per pujar a la Roca Corbatera (1.163 m), el cim més alt de la serra de Montsant, al Priorat, des del poblet d’Albarca.

Cal dir que les grips i refredats han fet estralls, i també la previsió de grans ventades, previstes justament per aquest mateix diumenge, i finalment hem estat 37 excursionistes del GMeF (15 dels quals menors) els que hem sortit de Vilanova enfilant la C-32 i l’AP-7 fins a l’alçada de Reus, on hem pres la T-11 i N-420 per enllaçar amb la carretereta que per Alforja puja al coll d’Alforja (on ja hem començat a notar el vent) i baixa cap al fondal on està instal·lat el poble de Cornudella de Montsant, on hem parat a esmorzar.

En acabat, hem tornat a pujar als vehicles per arribar fins al poble d’Albarca, situat en una carena secundària a llevant del massís del gran Montsant. Aparcats els vehicles, equipats amb tota mena de peces d’abric (anoracs, bufandes, bufs, gorros de llana, guants…) hem sortit del poble per un camí carreter, de cara al relleu de la muntanya, fins al collet Roig, de terra rogenca, però també grocterrosa. En aquest punt, on sí que ventava fort, els dos grups ens hem separat.

La colla de l’Opció General (16 excursionistes, dels quals 7 menors) ha pres el GR 171 per un sender pujador que els ha dut per sota el collet de les Forques fins a la pista ampla i encimentada que mena al pla del Grau, espaiós i planer. Allà s’han desviat cap al nord-oest fins a l’ermita de la Mare de Déu de Montsant, on s’han arrecerat de la ventada una estona. Tot seguit, han reprès el camí pel Racó del Sastre i el bosquet obac d’aquesta zona, on han trobat clapetes de neu de les darreres nevades. Poc més amunt, també han trobat una fina capa de neu nova i granulada repartida per la catifa de fulles i roques. En aquest punt han emprès ja la darrera pitrada fins al cim de la Roca Corbatera, ventada de valent però amb una panoràmica nítida i impecable fins al Pirineu, a una banda, i el mar, a una altra. Entremig, el paisatge amable del Priorat: la vall de Cornudella, el poble i el pantà de Siurana, les Muntanyes de Prades, la coneguda Serra la Llena… Feta una parada al recer del vent, el grup ha iniciat la davallada pel Grau Gran, ja amb el vent d’esquena, fins a Albarca.

Mentrestant, la colla de l’Opció Joves (21 excursionistes, dels quals 8 menors) ha optat pel camí de la Llisera (GR 174) que discorre a mitja alçada de la serra per un relleix de roca (la llisera) que permet el pas dels caminaires per tot el vessant. De cara a ponent, han anat superant petits colls (fins a tres) i fondalades que baixaven de la cinglera fins arribar a les envistes de l’ermita de Sant Joan de Codolar, un indret pintoresc i ben cuidat on han fet un curt repòs, tot llegint les poesies que hi ha a les parets de l’ermitori i admirant els xiprers corpulents que hi havia pertot. Tot seguit, s’han encarat amb la muntanya per emprendre el sender costerut del Grau dels Tres Esglaons. Fent curtes ziga-zagues i guanyant desnivell amb constància han arribat al peu del primer esglaó, que han superat amb l’ajut dels graons de ferro amb facilitat. Una nova pitrada els ha conduït al segon esglaó, més alt i complicat que el primer. L’ermita, cada cop més avall, i el panorama, eixamplant-se. De vent, poc, ja que han pujat pel vessant sud, arrecerats per la cinglera de la serra. El tercer esglaó ha estat el més complicat, però ha estat superat per tothom amb seguretat. Prop de la carena han fet una aturada per reposar forces i per tapar-se fins als ulls, ja que el vent s’havia fet ja més viu. Assolida la carena de la Serra Major, el panorama s’ha obert definitivament entre clapetes de neu i hem assolit de seguida la Roca Corbatera, on ens esperava l’Anna-Llibertat, de l’altre grup. Tot seguit han iniciat el descens pel Racó del Sastre, on han trobat la neu que els menuts ja han vist aquest matí, i a 2/4 de 3 ja eren a Albarca, on han retrobat la resta de la colla.

Hem dinat tots en una placeta arrecerada on tocava un bon sol que s’agraïa. Al cap d’una horeta, fetes les postres, que han estat diverses i abundoses, ens hem acomiadat i hem emprès el camí de tornada. Alguns s’han aturat al casal Renaixença de Cornudella per fer el darrer cafè i una estona de sobretaula.

En resum, doncs, una excursió ben reeixida, en un dia ventós però molt clar que ens ha permès agermanar la neu blanca del Pirineu amb la blavor de la Mediterrània. Tot un luxe!

Podeu veure’n fotos en aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.