Famílies – Serra de Cardó (Ribera d’Ebre) – 24/04/2016

62a sortida del Grup de Muntanya en Família. Hem tornat cap al sud, concretament cap a la Ribera d’Ebre i més concretament cap a la serra de Cardó, per pujar al cim de la Creu de Santos (942 m), també anomenada Xàquera, des de l’antic convent i balneari de Cardó. Hi hem anat el diumenge 24 d’abril de 2016. Hem estat 28 participants, d’entre els quals 11 menors.

Acostumats a les multituds, l’excursió d’avui ha estat gairebé íntima -potser per l’efecte Sant Jordi-, cosa que ens ha ajudat a complir sobradament els horaris establerts en el dossier. Les famílies que no heu pogut venir, us recomanem que feu aquesta preciosa ruta en alguna ocasió. Val molt la pena.

Hem sortit de Vilanova a les 8 en punt i hem enfilat l’autopista cap al sud i després l’A7/ N-340. Aviat hem vist com ens embestia la ventada que circulava per les terres de l’Ebre i quan hem arribat a Rasquera, per no quedar esventats, ens hem refugiat al bar Martí, on hem esmorzat amb la companyia d’un altre grup d’excursionistes i dels avis habituals del poble. En acabat, hem pujat amb els vehicles fins a l’antic convent i balneari de Cardó per una carretereta molt adaptada a l’espectacularitat del terreny.

Feta una petita explicació del recorregut, hem enfilat un camí ample per sota l’ermita de Sant Simeó o de la Columna (que hem visitat de baixada) i hem fet cap a un menut mirador sobre Cardó, des d’on hem vist algunes de les 13 ermites que hi ha a la zona. Per l’ample camí, ens hem acostat al bosc frondós d’aquest vessant i hi hem acabat entrant per un sender que penetrava en l’exuberància de l’alzinar amb marfull, arboços gegantins, grèvols, teixos, roures i pinasses.

Hem fet un reagrupament a la font de l’Oliver on alguns han inspeccionat una cova propera. La font no rajava. Hem continuat pujant fins un trencall de senders, on hem emprès les últimes rampes fins al portell de Xàquera, un collet on hem descobert, a l’altre vessant, un panorama espectacular sobre el Delta de l’Ebre, la vall de l’Ebre, els Ports de Beseit i fins a Xerta i Tortosa. En aquest punt bufava un vent molt fort i ha calgut abrigar-se per pujar el darrer tram de sender que ens ha dut fins al cim de la Creu de Santos, a 942 m d’altitud, punt més alt de la Ribera d’Ebre i de la serra de Cardó.

Com que el dia era esplèndid, hem vist un panorama molt extens que abarcava des del Delta de l’Ebre i les serres de Castelló fins al Pirineu ben nevat. Les ràfegues de vent ha fet les delícies d’alguns que s’hi han posat de cara i han fet que la roba els vibrés i els espetegués als braços i les cames. Al recer, uns metres per sota el cim, hem fet un ganyip i la foto de grup.

I avall que fa baixada, cap al portell de Xàquera i, després, per un sender que ens ha dut pels boscos frondosos del barranc de la Columna. Hem fet un reagrupament a l’indret de la Cova dels Porcs i més avall hem reblat l’excursió amb la visita a la curiosa ermita de Sant Simeó o de la Columna, situada al cim d’una agulla de roca, i a la qual s’accedeix per una escala de pedra. Feta la visita, hem baixat fins al balneari i hem donat per finalitzada la caminada d’avui. Tot seguit, hem baixat amb els cotxes fins a Rasquera on hem dinat. I després de fer el cafè al bar Martí, cap a les 4 hem tornat cap a Vilanova, satisfets d’una excursió que ens ha fet sentir les cames i que ens ha regalat vistes panoràmiques molt netes i completes i la coneixença d’uns boscos rics i exuberants.

Podeu veure l’àlbum fotogràfic clicant aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.