Famílies – El Tossal de la Baltasana i les coves d’en Pere (Muntanyes de Prades) – 22/01/2012

15a excursió del Grup de Muntanya en Família. Aquesta vegada, els virus de panxa i els refredats han fet estralls i diverses famílies han hagut de quedar-se a casa. Tot i això, 36 excursionistes, 18 dels quals menors, han viatjat fins a les Muntanyes de Prades per assolir la cota màxima d’aquest massís: el Tossal de la Baltasana, de 1.203 metres d’altitud.

Després d’esmorzar a la plaça Major, hem sortit del poble per un camí envoltat de xalets, però ben aviat hem entrat a la roureda del curiós roure reboll, que només es troba en aquest punt i en un parell de sectors més del país. La boira que freqüenta aquest vessant hi deixa molts líquens, molses i falgueres que hem anat observant i identificant al llarg del camí. Una combinació de roques granítiques i vegetació feien de decorat fins al coll de la Foguina.

Una pista ampla ens ha dut còmodament fins al vessant nord i s’ha notat, perquè hi refrescava més i l’aire hi corria més alliberat. Un últim sender i ens hem enfilat de valent fins al cim del Tossal de la Baltasana, des d’on hem pogut veure un panorama sensacional: del mar lluent al Pirineu nevat, passant per la plana immensa d’Urgell i les muntanyes tarragonines del Montsant, Serra la Llena, etc.

Ja de retorn cap a Prades, hem visitat les coves del Pere, un antic conjunt d’habitatges edificats a les balmes i en els espais entre les roques d’aquest bonic indret. Després de la fotografia de grup, hem enfilat una pista i, més avall, l’antic camí de Montblanc a Prades que ens ha deixat en un dels carrers principals de la població. Hem dinat a la font de Can Grau i encara hi ha hagut qui ha tingut prou energia per marxar cap a casa guarnit de ciclista i pedalant!

Podeu veure’n algunes fotografies clicant aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.