Joves – Via ferrada dels Patacons (la Mussara) – 18/03/2018

10a sortida del Grup de Joves per fer la via ferrada dels Patacons. Està situada a les Muntanyes de Prades, molt a prop del poble de la Mussara. La via té un recorregut que busca la lògica de la paret. Hi hem trobat una mica de tot: plaques verticals, feixes, diedres, desploms, canals, 4 ponts, 2 ràpels i la pujada a una agulla que ens ha regalat unes vistes fabuloses de la comarca del Baix Camp.

Hem estat 6 joves (el Jan Cabutí, l’Anton Guasch, el Miquel Martí, la Laia-Wayra Ortín, el Pau Ortin i la Júlia Santín) i 3 monitors (el Toni Castelló i l’Àngel Vedo del Grup d’Escalada i Alta Muntanya i el Toni Muela del Grup Espeleològic Talaia), a més del pare Joan Ortín, que també ha donat suport a l’activitat i en el trasllat dels participants.

Tot seguit us oferim el resum que ha escrit el Toni Castelló sobre l’activitat:

18 de març de 2018, son quarts de vuit del matí i ja comencen a arribar els joves i els instructors a l’estació de RENFE. Fem un cafè mentre arriba tot el grup i una mica passades les 8 del matí, després de repartir el personal, tres instructors, 6 joves i un pare que ens ajuda posant mitjà de transport, sortim en direcció a la Mussara per fer el recorregut de la via ferrada dels Patacons.

Una vegada arribem a la zona d’aparcament aprofitem per esmorzar i tot seguit iniciem un taller, per ensenyar als joves com es fan unes bagues de seguretat. Donem a cadascun uns metres de corda i cada jove fa la seva baga sota la supervisió dels instructors. Aquestes bagues les utilitzarem per fer la ferrada, a més de l’equipament de seguretat homologat que portem.

Ja tenim bagues, ara ens preparem amb els arnesos, els dissipadors, el casc i la resta de material, i tots equipats ens dirigim cap al punt on té inici la ferrada. Ens repartim els llocs i ens comencem a enfilar pel primer tram de la via, assegurats pels dissipadors, per uns graons metàl·lics. Passem el relleu superior de genolls que flanqueja cap a la dreta fins deixar-nos a la continuació de la ferrada.

Anem remuntant l’un darrere l’altre els graons i cadenes que pugen els primers ressalts del segon tram fins a un punt en què cal una mica més d’esperit grimpaire per superar un tram sense graons i molt vertical. Aquí un jove té algun problema i decideix que no vol continuar. Ens posem tots en lloc segur i despengem el noi fins al terra. Baixen amb ell un instructor i el pare que ens acompanyava, que també s’havia apuntat a recórrer la ferrada.

La resta del grup continuem travessant graons i cadenes, cables i algun pas d’escalada fins arribar al pas clau de la via: una travessa cap a l’esquerra una mica desplomada, que cal passar agafats a una cadena que superem tots molt bé. Un petit descans i el primer pont nepalès de 22 metres que passem amb habilitat. Seguim per una pujada agafats a unes T de ferro fins al cim de la segona part de la ferrada.

D’aquí ataquem dos ponts més de 28 i 22 metres, uns metres de baixada i travessia per graons, i pugem a l’agulla característica de la ferrada. Un cop tots a dalt, preparem el primer ràpel de 20 metres i un a un anem baixant de l’agulla i passant per l’últim pont de la ferrada, una curta davallada i l’últim ràpel curt ens porta al final de la via ferrada.

Seguim el descens per alguna corda, cables i cadenes fins al camí de retorn cap al pàrquing on tenim els vehicles, desem l’equip de ferrada i anem cap a l’Albiol a dinar. En acabat de dinar, tots cap a casa, després d’haver passat una jornada amb sol però fresqueta, tot gaudint d’aquesta activitat que esperem hagi estat agradable per a tots els participants.

Per últim, volem agrair als instructors Àngel Vedo i Toni Muela, i al Joan (pare i xofer), la seva ajuda. Podem tornar-hi perquè tots ells puguin fer tota la ferrada.

Fins a la propera

Toni Castelló (GEAM )

Podeu veure’n algunes fotografies si cliqueu aquest enllaç.