60a MARXA D’ORIENTACIÓ PER DESCRIPCIÓ

Enguany celebrem les 60 edicions de la històrica Marxa d’Orientació per Descripció que organitza el Grup de Marxes i Caminades de l’entitat. Serà el diumenge 11 de març al matí, amb sortida i arribada a Vilanova i la Geltrú. La Marxa, a més, és la primera prova del calendari anual de marxes tècniques i de regularitat que integren la 20a Copa Catalana de Marxes Tècniques i de Regularitat de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.

La nostra Marxa és per descripció. El fet d’haver d’esbrinar l’itinerari a partir de la lectura de la descripció és un al·licient, però posarà a prova la bona orientació de l’equip. Si es despista, perdrà temps. A més, per comprovar que tothom segueix el camí correcte, l’organització ubica controls de pas que poden ser secrets i que penalitzen si no són localitzats.

Les marxes tècniques i de regularitat són proves competitives per equips de dues o tres persones, d’entre deu i quinze quilòmetres, on guanya qui més s’ajusta a la velocitat oficial establerta per l’organització, calculada a partir d’un pas regular adaptat al terreny. Tot i ser proves competitives, l’objectiu principal és fer passar un matí de diumenge gaudint de la muntanya i la natura.

Per comprovar qui s’adapta millor a la velocitat proposada, s’estableixen controls horaris per trams on s’anota el temps efectuat, que al final de la prova es compara amb el temps oficial. Si l’equip va massa ràpid és penalitzat; el mateix passa si bada i va massa lent.

Actualment s’utilitzen diferents sistemes d’orientació en proves d’aquesta modalitat. En el cas de l’orientació per descripció, s’utilitza la narració de l’itinerari com a orientació principal, amb la descripció detallada de la ruta a seguir i les singularitats que anem trobant pel camí. S’han de tenir precaucions especials, ja que en caminar i llegir alhora per senders de muntanya és fàcil despistar-se, però aquesta tècnica té una didàctica real i sovint la trobem a les descripcions d’itineraris de senders o altres rutes.

Podeu inscriure-us a la 60a Marxa d’Orientació per Descripció en aquest enllaç.

Per a més informació: www.aetalaia.cat / marxa@aetalaia.cat / Tel. 938931257