Famílies – IV Acampada d’Estiu – Vallferrera (Pallars Sobirà) – 7-10/08/2017

75a sortida del Grup de Muntanya en Família i IV Acampada d’estiu feta al càmping Pica d’Estats de la població pallaresa d’Àreu, a la vall Ferrera, entre els dies 7 i 10 d’agost de 2017, amb la presència de 18 famílies del GMeF però també del nou Grup de Joves i amb una participació de 61 persones.

Hem sortit de Vilanova el dilluns 7 d’agost a les 8 del matí per poder fer el viatge via Igualada, Cervera i Agramunt (on hem parat a esmorzar) i arribar al càmping cap a la 1 del migdia i plantar tendes abans de dinar. A la tarda, ja hi ha hagut uns quants valents que s’han atrevit a banyar-se a la piscina, d’aigua fresquíssima. La resta hem fet una rotllana de cadires per parlar dels plans de demà. Més tard s’han fet un parell de visites a la serradora d’Àreu, que funciona amb la força hidràulica de l’aigua, i ha tocat anar a dormir no gaire tard perquè demà tocarà llevar-se d’hora.

Dimarts 8 d’agost. Hem fet dos grups. El primer, amb l’objectiu d’assolir el cim del Monteixo (2.902 m), s’ha llevat molt d’hora i a les 7 del matí ha sortit amb el cotxe per la pista de la vall Ferrera i s’ha enfilat fins a l’aparcament d’Aixeus, situat a 2.100 metres d’altitud. Fet el brífing de l’excursió hem iniciat el sender que remunta el barranc d’Aixeus fins a un pla on l’aigua queia en cascada i on hem pogut veure un isard. Els núvols abundants cobrien bona part del cel i passaven amb rapidesa per sobre nostre. El sender, en pujada continuada, ens ha dut fins a la cota 2.430, situada sobre l’estany d’Aixeus i al peu del cercle de muntanyes. Hi hem fet una parada per recuperar forces i tot seguit hem emprès la forta pujada pel vessant nord del Monteixo, primer per una diagonal seguida d’una canal vertical i després per pendents de roca. Sota un esperó rocallós hem fet una nova parada per reagrupar-nos i després ja no hem parat fins a una carena secundària per grimpar la part final de l’excursió fins al cim del Monteixo, a 2.902 metres d’altitud. L’altre grup, s’ha llevat una mica més tard i ha sortit amb els cotxes fins al pàrquing d’Aixeus per fer la mateixa primera part de la pujada, fins a la cota 2.430 m. Tot seguit, però, ha baixat fins a l’estany d’Aixeus. Alguns (pocs) valents s’han banyat a l’aigua gelada del llac i després han començat a dinar. El grup que ha fet el cim ha aparescut al cap d’una estona i s’ha afegit a la resta per dinar. Al cap d’una estona, tots hem emprès el camí de baixada fins als cotxes i fins al càmping. A la tarda, piscina i voltes pel càmping i pel poble d’Àreu. Al vespre, hem redefinit l’excursió de demà. En principi, anàvem fins al cim de Baiau, però vista la previsió meteorològica i que avui ja hem fet una excursió considerable, decidim arribar fins als estanys de Baiau si el temps ens ho permet.

Dimecres 9 d’agost. Avui, el primer grup també hem sortit a les 7 del matí per desplaçar-nos amb els vehicles fins a l’aparcament de la Molinassa, a 1.800 metres d’altitud, punt de sortida de les ascensions a la Pica d’Estats. Hem seguit el GR 11 per sobre el pla de Boet i hem anat guanyant alçada fins al pla d’Arcalís i el pla de la Socalma, aquest darrer per damunt dels 2.100 metres. Tot seguit hem iniciat un flanqueig pujador per sobre el pla de Baiau i a les envistes de la carena muntanyosa dels Lavans, a llevant, i de Baiau, al sudest. El temps era amenaçador, tot i això hem aconseguit arribar fins als estanys d’Ascorbes, situats en un paratge solitari situat a gairebé 2.400 metres d’altitud, amb la companyia d’alguns cavalls i ovelles, on ha calgut posar-se guants, caputxes i gorros a causa del fred que hi feia. El nostre objectiu, el refugi de Baiau, que vèiem sobre un esperó rocós, ha quedat pendent per a una altra ocasió. Al cap de poca estona hem iniciat el descens pel mateix camí amb la intenció d’evitar la pluja. Per sort, només ens han caigut a sobre quatre gotes. El segon grup hem pujat al pàrquing de la Molinassa i hem seguit el GR 11 fins al pla d’Arcalís, un deliciós indret semblant a Aigüestortes però sense turistes que hem travessat per enfilar, ja de cara avall, el camí del port de Boet fins al pla del mateix nom, on hem parat a dinar. Al cap d’una estona ha arribat el grup que ha anat fins a l’estany d’Ascorbes i hem hagut de córrer una mica perquè la pluja ha començat a caure amb ganes. En arribar als cotxes els dos grups, la tempesta s’ha desfermat i hem tornat cap al càmping. Ens hem refugiat al bar del càmping, on hem passat la tarda. Al vespre hem fet un sopar comunitari als baixos de l’Ajuntament d’Àreu i hem pogut anar a dormir més tard que els altres dies. La darrera nit ha estat molt freda i la temperatura, al càmping, ha baixat fins als 4 graus. N’hi ha que han dormit dins del sac amb anorac.

Dijous 10 d’agost. Últim dia d’acampada. La majoria hem anat desparant tendes, cadascú al seu ritme, i hem iniciat el retorn cap a Vilanova, després d’uns dies aprofitats al màxim!

Podeu veure’n fotografies clicant aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.