Famílies – Acampada d’estiu al Càmping Senterada (Vall Fosca, Pallars Jussà) – 7-10/08/2021

112a sortida del Grup de Muntanya en Família. Aquest any, i ja en fa uns quants que venim realitzant-la, durant el mes d’agost hem tornat a trobar-nos unes quantes famílies del Grup de Muntanya en Família per passar uns dies de muntanya acampant amb les nostres tendes. En aquesta ocasió, hem estat instal·lats al càmping del poble de Senterada, a l’entrada de la vall Fosca. 

Ens hi hem reunit 9 famílies per acampar-hi i assolir els objectius marcats al programa que, sovint, amb les tempestes d’estiu, no sempre acabem fent, però no passa res, perquè la muntanya sempre ens torna a esperar.

Aquest any hem realitzat un parell de jornades de muntanya i una jornada fora de programa en què també han participat força famílies i que podria fer de fil conductor per als més grans per a iniciar-se al Grup de Joves de la Talaia.

1a jornada: via verda i estany Gento.  7 d’agost

La primera jornada ens hem endinsat amb els vehicles a la vall Fosca fins arribar a la presa de l’embassament de Sallente, situat al sector nord del municipi de la Torre de Capdella, on hem aparcat els cotxes i hem situat el punt d’inici de la sortida.

Hem començat pujant per la canal de Pigolo fins a trobar la via verda que va des de l’estany Gento (2.200 mts) fins a la cambra d’aigües de la central hidroelèctrica. Un cop a la via verda, però, hem decidit dirigir-nos cap a l’estany Gento i seguir el camí que ens hauria de portar fins al Refugi Colomina, de la FEEC, però només hem pogut arribar fins a l’estany Tort, ja que quan érem en aquest llac fent una paradeta, hem vist que s’acostaven uns núvols una mica foscos i hem decidit tirar avall per no mullar-nos. Tot i això, ens ha atrapat un xàfec pel camí i ens hem mullat una mica, sense cap més conseqüència que la d’haver-nos de canviar de muda un cop hem arribat al punt inicial on teníem aparcats els vehicles.

2a  jornada: ruta circular pels voltants de l’estany de Montcortès. 8 d’agost

La segona jornada, tot i que semblava una mica mes lleugera, al final ha estat una bona jornada d’esport i muntanya, almenys per als que han fet la ruta sencera. Hem arribat fins al cim del Tossal de les Àligues (1.650 mts) i al cim de la serra de Peracalç. Aquesta serra és anomenada la Geganta adormida, ja que des d’alguns punts es pot veure tota la serra de Peracalç i sembla una geganta estirada, essent el cim del Tossal de les Àligues, però que també rep el nom del “Pit de la Geganta”.

Aquesta ruta surt de l’estany de Montcortès, un dels pocs estanys d’origen càrstic que hi ha a Catalunya. La ruta passava per uns senders fins a endinsar-se als boscos de la serra de Peracalç, fins a un punt on ens hem separat. Els més agosarats han pujat fins al Pit de la Geganta i la resta del grup ha seguit la ruta fins arribar a l’estany de Montcortès, on ens hem trobat tota la colla per dinar, a més de gaudir de l’aigua de l’estany a la zona de banys de l’estany.

Com a anècdota podríem dir que hem trobat un grup de vilanovins a l’estany, entre els quals hi havia una de les noves pabordes de la Festa Major del 2022.

3a jornada (fora de programa): barranc Viu de Llevata. 9 d’agost

Com cada any, algunes famílies ens quedem uns dies més gaudint de la muntanya al càmping on realitzem les jornades, i enguany hem aprofitat un tercer dia per realitzar un barranc d’iniciació, amb la canalla, que són activitats que sempre els agraden d’allò més degut al component “d’aventura i adrenalina” que ens ofereixen els nombrosos barrancs preparats per a fer activitats de muntanya.

Aquest cop hem fet el barranc Viu de Llevata acompanyats pels guies de la vall Fosca, un barranc d’iniciació que es pot fer amb nens i que ens ha permès descobrir els racons mes inaccessibles d’aquesta barrancada. L’activitat ha durat tot el matí i, al final, l’hem acabada fent una cerveseta a la guingueta que els veïns del poble munten per als nombrosos grups d’excursionistes que venen a fer el barranc.

Després, unes quantes famílies ens hem quedat a la vall per continuar gaudint de l’entorn, de les muntanyes i de la bona companyia que sempre trobem amb la gent del Grup de Muntanya en Família.

Aquí podeu veure’n l’ÀLBUM FOTOGRÀFIC.