Famílies – Excursió de tardor a la serra de Bellmunt (Osona) – 23/10/2011

12a sortida del Grup de Muntanya en Família, aquesta vegada per veure els colors de la tardor. L’any passat vam anar al Montseny. Aquest any, al santuari de Bellmunt i rodalia de Vidrà.

Tot i les baixes per refredats i les males previsions meteorològiques, hem comptat amb 54 excursionistes, 23 dels quals menors, tots dalt de l’autocar a punt de marxa.

A mesura que hem anat cap al nord, el cel s’ha anat aclarint i tot el matí ha fet un sol radiant. Dues hores de viatge ens han deixat al poblet de Vidrà, molt ben situat darrere la serra de Bellmunt. Hem esmorzat i a les 11 en punt, acompanyats de les campanades del campanaret del poble, hem sortit per la carretera de Sant Quirze. Els amics Ramon i Carles de la Secció de Muntanya, vestits amb armilles reflectants cedides pel Grup de Marxes de la Talaia, han anat controlant el trànsit fins al coll de Vidrà, on hem pres el camí per on discorre el GR-3.

Tot i ser a finals del mes d’octubre, els colors de la tardor estan una mica endarrerits. Tot i això, la pista fins al coll d’Hi-era-de-massa ens ha regalat uns tons cromàtics prou bonics. Abans de fer l’última pujada fins al santuari, hem hagut d’anar a “rescatar” un grup que s’ha extraviat i que ha fet un quilòmetre de propina. Un cop al santuari, tot el grup s’ha enfilat fins al cim de Bellmunt, on pujava una bafarada d’aire calent que feia enterbolir el panorama i no deixava observar amb nitidesa ni els cims del Pirineu ni la plana de Vic.

Hem baixat novament fins al peu de la serra i, finalment, tot el grup ha optat per fer l’excursió general, més llarga que la de l’opció Menuts. El camí perdia altitud per una fageda espessa i de colors trencats, fins al torrent de Canemars, que hem acabat travessant. Paral·lels al torrentet, i sota un túnel de roures i avellaners, hem fet cap al vessant del riu Ges. Com que érem molta colla i calia fer via, hem deixat la visita a la Tosca dels Degollats per a un altre dia, i hem saltat a la pista de Sant Pere de Torelló a Vidrà. El vent i els núvols feien preveure un canvi de temps, tal com estava pronosticat, però ens ha deixat acabar l’excursió amb prou comoditat.

Un senderó ens ha baixat per una fageda de colors molt vius fins al salt del Molí, un dels màxims atractius d’aquesta excursió. Qui més qui menys, tothom ha quedat bocabadat davant aquell espectacle natural: una cua d’aigua saltant una quinzena de metres en un toll d’aigua fresquíssima. Al costat del salt d’aigua, una catifa de molses i líquens arrapats a la paret amb degotalls d’aigua. Seguint el PR, hem pujat arran de les antigues instal·lacions del molí del Salt fins que hem pogut travessar el riu pel pont de Salgueda, d’un sol arc, situat en un indret molt bonic i màgic.

Una pujada feixuga ens ha acostat a Vidrà, on hem anat arribant en petits grups, fins que tots 54 ens hem anat instal·lant a la zona de lleure, on la canalla ha gaudit dels gronxadors. Hem dinat i hem acabat fent sobretaules diverses al bar del poble. A les 5 en punt hem marxat amb l’autocar i poca estona després, ja queia la pluja, que ens ha respectat fins al final.

El viatge de tornada ha estat tranquil i relaxat, amb una bona part del personal dormint o conversant. En resum, una excursió molt completa, més llarga de l’esperat, però que ens ha deixat un bon regust de boca.

Podeu veure’n fotografies si cliqueu aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.