Famílies – El castell i les coves de Font-rubí (Alt Penedès) – 28/04/2019

95a sortida del Grup de Muntanya en Família, el diumenge 28 d’abril de 2019, per retornar a la zona propera de les muntanyes prelitorals de Font-rubí, a l’Alt Penedès, per fer una ruta matinal molt interessant pel castell i algunes coves d’aquest indret penedesenc. Hem estat 44 excursionistes (dels quals 21 menors).

Hem sortit de Vilanova per dirigir-nos fins al poblet minúscul de Font-rubí de Dalt, situat a un vessant de les muntanyes de Font-rubí, a prop del coll de la Barraca i ben bé al costat de la Via Mercadera, un camí històric que era una antiga via de comunicació comercial i per als ramats. Un cop organitzats, hem començat la ruta pujant per un corriol molt dret, tot i que el trajecte ha estat curt, que ens ha dut fins a les runes del castell de Font-rubí, situades al turó del Castellot, a 759 metres d’alçada.

Hem continuat per un camí més suau fins al coll de Mas Vallet, on hem trobat una pista més ampla que ens ha fet arribar a la carena de la serra de Bolet. Aviat, per un trencall, hem baixat fins a prop de la masia de Bolet i hem visitat la font de Conilles, ben ombrejada per un plàtan i una alzina majestuosa.

Després d’una paradeta per refer-nos, hem pres un camí que ens ha dut, de baixada, fins a la cova de Bolet, la més llegendària de totes les terres penedesenques. Ens hi hem entaforat per l’accés principal, però també té uns forats al sostre que deixen entrar la llum a l’interior del forat. Hem explorat tot l’espai amb els nostres frontals i llanternes, sense deixar-nos cap racó per observar.

A continuació, ens hem dirigit cap a la Casa Nova de Bolet i hem pres uns camins per baixar cap al peu d’un cingle, fins a la cova de l’Omella o de l’Ametlla, que, segons diuen, és com estar a l’interior d’una ametlla gegant, per la forma de la cova.

De nou al camí de Bolet, hem continuat cap a ponent pel costat de les runes de Cal Barraló i, aviat, hem trencat a mà esquerra per un camí baixador per visitar l’última cova d’avui: la cova de l’Arena, que no és natural, sinó artificial, creada per a l’extracció de graves i sorra que feien servir per construir les masies que hem vist.

Pel costat del Mas Vallet, hem arribat novament a Font-rubí, que té un mirador des d’on es pot veure una panoràmica molt bona de tot el Penedès.

Hem complert els horaris previstos en el dossier de l’excursió. Només hem arribat quinze minuts més tard del previst al final de la sortida.

Cal dir que, per celebrar l’aniversari d’un parell de participants, els pares ens han convidat a unes gustoses coques de xocolata com a postres del pícnic que cadascú ha portat per dinar.

Aquí podeu veure’n l’ÀLBUM FOTOGRÀFIC.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.