Famílies – Grup de Joves – Ascensió a la Tosa d’Alp (Berguedà/Cerdanya) – 14/07/2013

1a excursió dels grans del Grup de Muntanya en Família per fer l’ascensió a la Tosa d’Alp, des del coll de Pal. Hem estrenat en ple mes de juliol aquestes sortides que durant el curs que ve anirem fent de tant en tant, perquè el grup de menors més grans puguin fer activitats d’una mica més de nivell. D’alguna manera ha estat una prova i ha sortit prou bé.

Però el fet que l’haguem proposat el mes de juliol ha fet que la participació de nens i nenes no hagi estat gaire alta (molts eren de colònies), però com que alguns membres de la Secció de Muntanya i un membre de la Secció de Senders han volgut afegir-s’hi, finalment hem estat 20 excursionistes (6 menors) els que hem tingut l’humorada de llevar-nos molt d’hora per marxar a les 7 del matí. Zzzzzzzzz…

Hem parat a esmorzar a Guardiola de Berguedà i després, d’una tirada, hem arribat amb els cotxes fins al coll de Pal, a poc més de 2000 metres d’altitud. El matí ha estat radiant i els prats d’herba eren tan verds, encara, que semblava que estiguéssim en plena primavera.

Les primeres rampes han estat dretes, però el paisatge i l’ànim dels marxadors era immillorable. Una zona de roca calcària molt descomposta ens ha dut al Cap del Serrat Gran, i tot seguit hem fet una llarga baixada fins al coll de Comabella, per remuntar tot seguit fins al puig de Comabella, on hem parat a fer un descans i reagrupar-nos.

Poc més de cent metres de desnivell i hem arribat al costat del gran refugi que gairebé corona la Tosa. Abans d’entrar, però, ens hem desviat uns metres per assolir el cim de la Tosa d’Alp (2537 m), una balconada abocada a la Cerdanya. Encara es veia força neu cap a la banda del Carlit i el puig Peric.

Poc després, hem dinat a l’interior del refugi, ben entaulats, i a mitja tarda hem refet el camí. La notícia ha estat que al coll de Comabella ha començat a ploure fort i hem hagut de baixar en petits grups fins a la pista i la carretera del coll de Pal. En la baixada, ens ha plogut molt i ens ha pedregat. Els llamps ens festejaven per dalt les carenes. Finalment, però, hem anat arribant tots als vehicles i, ben xops, hem tornat cap a casa.

Podeu veure’n fotos si cliqueu aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.