Famílies – Ascensió al Matagalls (Montseny) – 17/05/2015

51a sortida del Grup de Muntanya en Família, el diumenge 17 de maig, novament al Montseny, que ja hem visitat en dues ocasions anteriors: l’octubre de 2010, la zona de Santa Fe i el turó de Morou, i el setembre de 2013, en què vam fer una acampada a Fontmartina i l’ascensió al Turó de l’Home i les Agudes. Ara hem fet l’ascensió al cim emblemàtic del Matagalls prenent com a punt de partida el coll de Bordoriol (Opció Menuts) i el coll de Sant Marçal. Hem estat 42 excursionistes (20 dels quals menors).

Cal dir que la idea inicial havia estat fer la travessia des del coll de Sant Marçal fins al Collformic amb l’ajut d’un autocar que, un cop fetes les comprovacions, vam veure que no podia accedir al segon coll, per la qual cosa ens vam decantar per fer els inicis i arribades al mateix vessant de Bordoriol i Sant Marçal. L’autocar, finalment, no es va omplir i per això ens hi hem desplaçat amb els nostres vehicles.

El grup de l’Opció Menuts ha sortit del coll de Bordoriol i ha pujat per una pista que els ha dut al corral de la Vila, el coll de Joan i el coll de Sabènia, ja en plena obaga de faigs. Mentrestant, la resta d’excursionistes han iniciat la seva caminada al coll de Sant Marçal per emprendre la dura pujada fins al pla del Parany, amb magnífics exemplars de faig, el coll Sesportadores i, finalment, el coll Pregon, on han esperat el grup de l’Opció Menuts que no han trigat gens d’arribar. El prat de coll Pregon era verd i tendre, però ple de paranys en forma de tifa de vaca.

Un cop descansats de la pujada, hem entrat novament a la fageda per fer les últimes rampes fins al collet de l’Home Mort, on hem sortit del bosc i hem fet els darrers metres de carena fins al cim i la Creu del Matagalls, a 1.697 metres d’alçada. El dia ha estat esplèndid, assolellat i gens ventós, i per això ens hem pogut estar una estona al cim, contemplant el Pirineu, encara amb força clapes de neu, i tot el panorama extensíssim que hi havia cap a tots els punts cardinals.

Després de la foto de grup, hem anat baixant fins al coll Pregon on hem parat a dinar, alguns al sol i d’altres a l’ombra, aprofitant la visera dels faigs que marquen la frontera entre el bosc i l’herbei d’aquest racó deliciós del Montseny.

Visitada la font de Coll Pregon, d’aigua fresca i boníssima, i fets els cafès -per gentilesa dels coordinadors de la sortida- hem iniciat la baixada pel vessant del coll de Bordoriol. Aviat, però, un grup ha pres un corriol molt baixador i la resta ha continuat per la pista del coll Sabènia fins als cotxes.

Un dia molt estable que ens ha deixat gaudir del Matagalls i el paisatge primaveral del Montseny, amb un sòl excessivament sec per a l’època, però amb l’exuberància de la fulla tendra dels faigs.

Si voleu veure’n fotografies, cliqueu aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.