Famílies – Excursió per Olèrdola (Alt Penedès) – 26/01/2020

103a sortida del Grup de Muntanya en Família, el diumenge 26 de gener de 2020, amb una participació de 50 excursionistes (25 dels quals menors), amb l’acompanyament de l’historiador i estudiós vilanoví Manel Clavé Roso, que ens ha transportat amb les seves explicacions i coneixements al passat prehistòric, iber i romà d’Olèrdola.

Ha estat una jornada de temps agradable per caminar després d’una setmana de pluges que ens han fet gaudir de totes les fonts que hem trobat durant el recorregut.

Ens hem trobat a l’aparcament dels jutjats on s’han recollit els dinars per tal deixar-los en un dels cotxes dels organitzadors al conjunt monumental d’Olèrdola (on hem dinat).

Una vegada hem arribat al punt d’inici de l’excursió (urbanització Daltmar, de Canyelles), s’ha fet una breu introducció per part de la coordinadora de la sortida amb la novetat d’una proposta de repte sobre reduir l’impacte ambiental de la sortida en relació amb els productes alimentaris i dels embolcalls utilitzats.

També s’ha proposat un joc de safari fotogràfic zoo-botànic, repartint unes fotocòpies per tal que, durant la ruta, les famílies que hagin aconseguit els objectius marcats al paper repartit, optin a un premi sorpresa final de natura desconeguda (un diploma d’explorador/a signat per la mateixa Guisla de Besora i el seu adjunt en Mir de Geribert!).

Hem començat a caminar alegrement per l’anomenat pla del Romaní, on els joves excursionistes han començat el safari fotogràfic amb molta empenta. A uns 500 metres, hem trencat per un corriol que baixa cap al fondo de la Vall i el forn de Castellví, on hem parat a reagrupar-nos i a esmorzar.

En aquest punt, l’itinerari estava força senyalitzat amb les marques de la Ruta de les fonts i els forns i no tenia pèrdua ni dificultat per tal de seguir-la.

Hem escoltat atentament les primeres explicacions històriques sobre el forn de Castellví conduïdes per Manel Clavé, mentre esmorzàvem i gaudíem de l’entorn d’una de les primeres fàbriques de ciment de Catalunya.

Seguidament hem continuat pel fons de la Vall o la Seguera, i hem visitat la font de l’Avellaner.

Posteriorment, i després que algun dels participants abandonés l’excursió per problemes d’engostipats típics de l’hivern, els més agosarats han visitat la font i la cova de l’Ametlló.

S’ha trencat així el grup que s’ha reagrupat uns metres més enllà, a l’entreforc del forn de calç del fondo de la Seguera. En aquest punt, el camí no parava d’enfilar-se. Sort que hem pogut reomplir les cantimplores i abeurar-nos d’aigua fresca de la font de Fontanilles, on hem descansat breument abans de visitar la font de l’Alba i arribar al conjunt monumental d’Olèrdola.

Aquí ens hem assegut i hem escoltat novament les explicacions de Manel Clavé, hem fet la foto de tota la colla i hem repartit els diplomes a les famílies participants al safari fotogràfic. Després, hem entrat al museu i al recinte d’Olèrdola, on hem visitat les restes iberes i romanes, altra vegada acompanyats per les interessants explicacions del Manel.

Després de la visita, hem dinat a l’entrada del conjunt monumental i després hem anat fins al pla dels Albats, mentre alguns nens del grup es dedicaven a tirar pedres a les tombes entollades d’aigua.

Aquí, l’organització de l’excursió s’ha hagut de quadrar enèrgicament davant la passivitat de la majoria dels progenitors, per tal d’evitar aquestes bretolades.

La colla que ha quedat operativa després de tanta visita i caminada (alguns han marxat després de la caminada, altres després de dinar), i ja a la tarda, hem retornat cap al punt d’inici de l’excursió, amb una última sorpresa per al jovent, que ha gaudit d’una travessa per les entranyes de la muntanya d’Olèrdola que, aquest cop sí, ha estat seguida massivament i alegrement pels més joves i no tan joves, que no han parat de travessar la muntanya per una canalització d’aigua excavada a la roca viva, als peus de l’antic castell.

Hem arribat tots feliços i contents després d’aquestes aventures que hem passat. Agraïm, novament, la participació i acompanyament del bon amic Manel Clavé i de la resta de participants en aquesta excursió.

Aquí podeu veure’n l’ÀLBUM FOTOGRÀFIC.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.