Famílies – Pujada del pessebre al Fitó de Miralpeix – 23/12/2018

90a sortida del Grup de Muntanya en Família per pujar el pessebre que vam fer en el taller de figuretes del dia 14 de desembre. Hem fet l’excursió el diumenge 23 de desembre, gairebé vigília de Nadal. En aquesta ocasió, hem anat molt a prop de casa: al fitó de Miralpeix, de 109 m, situat als Colls, davant del mar, però també hem visitat can Girona i les restes del castell de Miralpeix. Hem estat 31 excursionistes (14 dels quals menors).

Com a curiositats especials, cal explicar, d’una banda, que en aquesta excursió ens ha acompanyat l’antropòleg Jordi Montlló, que està realitzant l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de la Vegueria del Penedès i que estudia la tradició excursionista de pujar pessebres a cims; ens ha volgut acompanyar per tenir la nostra experiència documentada. I, d’una altra, cal dir que per iniciativa dels coordinadors de la sortida hem anat recollint deixalles al llarg del camí, com podreu veure en les fotografies, i que un cop finalitzada la ruta s’ha premiat els nens i nenes amb unes medalles de xocolata del tió, molt bones i dolces.

Però anem a l’excursió. Hem deixat els vehicles en un carrer de la urbanització Mas d’en Serra i hem entrat al camí del mas Pasqualí per esmorzar ja en un territori molt rural. Un cop ben alimentats, hem anat baixant pel fondo de Mas Pasqualí, que té el fons cobert de vinyes, mentre alguns estaven més pendents del bosc, que encara tenia molts exemplars de llengua de bou que ha fet les delícies de més d’un.

Un cop al fons del torrent, hem anat a buscar el fondo d’en Milhomes per anar pujant per l’altra banda de la vall fins a un senderó que ens ha dut a la carena i, molt aviat, al cim del Fitó de Miralpeix, a 109 metres d’alçada. Hem situat el pessebre fet de tronquets a sobre el cubicle de formigó del vèrtex geodèsic que hem trobat al cim mateix i hem fet la foto de rigor amb tot el grup, mentre el Jordi Montlló no parava de fer fotografies i de quedar admirat pel bon ambient.

Hem continuat l’excursió baixant fins al pla de l’Agutzilet, on hem acomiadat al Jordi, i hem seguit pel costat d’unes vinyes per la pujada de Sant Agustí, que per a nosaltres ha estat baixada, fins al bosc i la masia de can Girona. Tot seguit, hem pres un sender molt costerut que ens ha portat fins al turó de Miralpeix i les runes del castell, on hem parat a menjar neules i torrons boníssims.

Un tram més de carena ens ha dut fins al capdamunt d’un turó on hi ha un antic edifici. Hem baixat uns metres fins a l’ermita de Miralpeix i després hem tornat a pujar per donar els premis als recollidors de deixalles: unes grosses medalles del tió de xocolata. Per un sender molt tranquil, hem tornat fins al mas Pasqualí i fins als cotxes, alguns amb unes bones bosses de bolets.

Podeu consultar l’ÀLBUM FOTOGRÀFIC clicant aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.