Famílies – Pujada del pessebre al Montgròs (Garraf) – 18/12/2016

70a sortida del Grup de Muntanya en Família per pujar el pessebre a un indret elevat. Ha estat la cinquena vegada que ho hem organitzat. El pessebre va ser elaborat en el taller de figuretes del passat 2 de desembre i el vam fer amb petxines i altres materials. En aquesta ocasió, hem decidit pujar-lo fins al cim del Montgròs, a 359 m d’altitud, des de Ribes. L’any 2012, el vam pujar a la Casa Alta; el 2013, al castell Vell d’Olivella; el 2014, al cim de la Talaia, i el 2015, al pic de l’Àliga.

Ens hem trobat a la zona poliesportiva de Sota-ribes, hem esmorzat i la canalla ho ha aprofitat per jugar amb els gronxadors i tirolines que hi ha. A l’hora convinguda, hem sortit per sota el pi de la Palanca i hem travessat la riera de Ribes. Un dels caminaires duia una motxilla ben especial, preparada per a l’ocasió, amb el pessebre protegit per un plàstic. Per darrere el cementiri, hem pres un camí empedrat, amb marges de pedra seca a banda i banda, que ens ha allunyat del nucli de Sota-ribes. A peu de bosc, hem continuat per un sender, amb la presència inquietant d’alguns caçadors. En sortir del bosc, hem vist a l’esquerra les vinyes i l’edifici de la Masieta.

Aviat hem sortit del caminet i hem trobat la masia de can Sidro. A partir d’aquí, hem anat seguint un camí ample, pujador i asfaltat, que ja no hem deixat fins a la masia dels Vinyals. Després, uns quants retombs, sempre pujadors i amples, ens han situat a plena carena, on hem guanyat una bona panoràmica sobre la plana i la població de Ribes i el mar.

Quan hem arribat al cim, hem instal·lat el pessebre arrepenjat en una roca ben adient. Mentrestant, hem preparat dues safates de torrons i després hem cantat una nadala. Els torrons han volat i les safates han quedat netes en pocs instants. Després de la foto de grup, hem estat una estona inspeccionant el cim, xerrant, fent fotos familiars, etc.

Hem fet la primera part de la baixada pel mateix camí, fins als Vinyals. Poc més avall, hem pres un altre itinerari fins a un collet, on hem pres un sender baixador que ens ha dut pel fons d’un torrentet entapissat de carç (càrritx). A prop de can Sidro, hem retrocedit per un altre camí i hem passat a tocar d’una mena de mulassa (barraca de pedra seca) o forn que ens ha encuriosit molt. Tot seguit, pel davant mateix de la façana de la Coma, hem baixat fins a la pista que ens ha dut fins a l’ermita de Sant Pau. L’aproximació fins a Ribes, amb les vinyes a primer terme, cobertes de flors blanques, i la població al seu darrere, ha estat molt agradable.

Hem entrat a Ribes pel pont de les Parellades i ens hem desplaçat fins a la zona poliesportiva on hem deixat els vehicles, on hem finalitzat aquesta excursió, la darrera de 2016.

Podeu veure’n fotografies si cliqueu aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.