Famílies – Vall de Ridolaina (Cerdanya) – 22 i 23/10/2016

68a sortida del Grup de Muntanya en Família. En aquesta ocasió, hem fet una activitat de cap de setmana a la casa de colònies Ridolaina, situada prop de la població de Santa Eugènia, a la Cerdanya, a l’entrada de la vall de Ridolaina, que hem trobat pintada amb tots els colors de la tardor.  Hi hem estat el dissabte 22 i el diumenge 23 d’octubre de 2016, amb un total de 64 participants (32 dels quals menors).

Dissabte ens hem trobat a les 11 del matí a Vilanova per sortir plegats cap a la Cerdanya. El cel era ben ennuvolat, però a l’altra banda del túnel del Cadí, hi hem trobat algunes ullades de sol. Quan hem arribat a Ridolaina, ens ha rebut el Roger i ens ha ensenyat les habitacions, el camp de bàsquet, el menjador i les sales d’estar, una de les quals equipada amb sofàs, taules i cadires, jocs i… una tele! La casa de colònies de Ridolaina aprofita l’edifici de l’antiga casa ramadera cal Paltré, que és on actualment hi ha el menjador i la sala de jocs, i té un edifici adossat modern que acull les habitacions. A l’altra banda, hi estan construint un altre edifici amb sales de joc i un porxo molt ampli on ens hauríem aixoplugat si hagués estat plovent. Tot seguit, ens hem instal·lat a l’exterior de la casa amb unes taules que ens han deixat i hi hem dinat, sota un bon sol ben agradable, envoltats pel paisatge profundament tardorenc de la vall de Ridolaina.

Després de dinar ens hem instal·lat a les habitacions i alguns nens i nenes han estat jugant al camp de bàsquet o bé per tot l’entorn de la casa. Poc més tard, una part del grup ha marxat cap a la cova de la Fou de Bor, acompanyats amb companys espeleòlegs del Grup Espeleològic Talaia (GET), que han guiat aquesta sortida tan especial. Han estat 20 excursionistes, que s’han endinsat  a la Fou de Bor, on han travessat passos força estrets i fins i tot un petit sifó per arribar a veure unes formacions d’estalactites i columnes molt maques. Els espeleòlegs del GET que els han acompanyat, els han ensenyat a desplaçar-se per dins de la cavitat i els han anat explicant com s’havien anat formant totes les estructures rocoses que anaven trobant. Quan han sortit de la cova, ho han fet plens de fang, però molt contents d’haver pogut fer aquesta activitat tan i tan interessant i instructiva.

La resta del grup ha fet una excursió també molt interessant per la vall de Ridolaina, seguint el riu que han hagut de creuar un total de 8 vegades (4 amunt i 4 avall). La vegetació era ben tardorenca, amb pollancres esgrogueïts i altres arbres caducifolis tot al llarg del riu. Per travessar el curs d’aigua, que baixava ben valent, ha calgut posar-hi pedres i troncs, treballs que han emprès amb decisió una bona colla de participants. Algunes mares valentes, però, han decidit treure’s les botes i travessar per l’aigua fredíssima! Al cap d’una estona de seguir el riu, el camí s’ha anat enfilant pel marge esquerre fins arribar a unes pastures i un collet, on han trobat les restes de la Molina de Ridolaina, un grup de cases deshabitades situades en un indret remot, al capdamunt d’un bonic esperó a 1.200 metres d’altitud, amb vistes a la cara nord del Cadí. Després, ha calgut refer el camí. Quan han arribat a la casa de colònies, ja fosquejava, però s’han recuperat a la sala d’estar, que ha quedat ben plena de gent. Alguns, s’han dedicat a netejar els bolets que han anat trobant durant la caminada.

Al cap d’una estona ha arribat la colla de la Fou de Bor i poc més tard hem sopat al menjador, amb molta animació. Durant el segon plat, hem pogut tastar els bolets que havien anat collint feia una estona. Boníssims! Després de sopar, els joves han muntat uns jocs per als menuts al porxo de l’exterior. La resta, ens hem estat fent sobretaula i descansant a la sala d’estar i, més tard, tothom a dormir.

El diumenge ens hem llevat i hem anat cap al menjador per esmorzar. Tot seguit, hem agafat els vehicles i ens hem desplaçat fins al poble d’Estana, situat al peu de la cara nord del Cadí, que era ben tapada per un nuvolàs ben espès. Tot i això, hem sortit del poble pel camí de prat de Cadí, guanyant metres de mica en mica, a estones sota una pluja fina que anava mullant. Alguns, és clar, buscant i trobant bolets. A mig camí, una part del grup ja n’ha tingut prou i ha tirat avall. La resta, ha continuat fins a prat de Cadí, verdíssim però envoltat de boira i núvols que no ens han deixat veure la paret de la muntanya. Hem corregut per l’esplanada d’herba i hi hem trobat algunes cabanes fetes amb branques de pi negre o avet.

La baixada ha estat força ràpida, tot i que calia vigilar bé perquè totes les roques eren ben mullades. Quan hem arribat a Estana, ja hem pujat als vehicles per tornar cap a Ridolaina, on de seguida ens hem assegut a dinar. Després, hem passat comptes i les famílies han anat marxant.

Ha estat un cap de setmana molt ben aprofitat i amb una molt bona activitat excursionista per a tothom. Agraïm des d’aquí la bona predisposició dels membres del GET, alguns dels quals són també pares i mares del GMeF, per ajudar-nos a organitzar l’exploració de la Fou de Bor. Gràcies!

Si voleu veure l’àlbum fotogràfic de la sortida, cliqueu aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.