Famílies – Excursió a la serra la Llena (Garrigues) – 26/10/2014

44a sortida del Grup de Muntanya en Família i primera a la serra la Llena, a la comarca de les Garrigues.

Ha estat el diumenge 26 d’octubre. Una colla de 71 excursionistes del GMeF (38 dels quals menors) ens hem desplaçat fins al poble del Vilosell, a peu de serra, per esmorzar a la plaça de Sant Sebastià. Al cafè del poble hem descobert, en unes fotografies de final del segle XIX, que la plaça havia estat una gran bassa d’aigua. Ara és un espai amable on els nostres nens i nenes han jugat sense parar.

Després d’esmorzar, la corrua de vehicles s’ha dirigit cap al racó amagat on s’alça l’ermita de Sant Miquel de la Tosca. Després d’una rotllana per fer presentacions, ens hem enfilat per un sender molt costerut -però molt- que ens ha dut per l’obaga de la Tossa fins a una carena. Els més habituats a arreplegar bolets ja n’han començat a trobar alguns i no han parat en tot el matí. Aviat, tot el grup s’ha situat al cimet de la Tossa, a 1.023 metres d’altitud, una bona talaia cap a la plana lleidatana i també cap al Montsant i les muntanyes de Prades.

Sota l’ombra de la torre de guaita ens hem fet una fotografia de grup i hem continuat l’excursió per una carena planera i farcida d’antenes que ens ha conduït al peu del sender dels Calaixos. Com que tenim una canalla molt valenta, tot el grup -petits i grans- ha deixat motxilles a peu d’escletxa i s’ha anat esmunyint per una canaleta de roca fins a les veritables escletxes dels Calaixos. Ha estat un dels moments principals de l’excursió. Tothom ha explorat tant com ha pogut esquerdes, petites balmes, coves i passos estrets ambientats per peus de grèvol ben corpulents i plantes enfiladisses de mida XL. Al final hem arribat tots al forat per on calia esmunyir-se si es volia visitar la cova dels Calaixos. De quatre grapes, hem anat entrant a les entranyes d’una cova que més aviat s’assemblava a l’estómac d’una gran bèstia. Dos menuts rat-penats miraven de tenir paciència penjats del sostre. Mentrestant, alguns ho aprofitaven per buscar -i trobar- rovellons a l’entorn de les balmes dels Calaixos.

La cova dels Calaixos també l’anomenen els Calaixos de l’Areldo o de l’Home Fe. Per què? Doncs ara us ho expliquem. Segons diuen, durant una de les guerres carlines hi havia un home -l’Ereldo o Home Fe- que s’amagava en aquest forat. Es veu que de tant en tant sortia de la cova, anava fins a la carena i s’enfilava damunt una de les roques que donen a Vilanova de Prades, a la banda sud de la serra. Llavors començava a cridar “Gent de Vilanova, tingueu fe, que la guerra s’acabara?”. Des de llavors, li van dir l’Home Fe.

Tornem a l’excursió. Aviat hem tornat a la carena -com l’Home Fe- per emprendre la baixada llarga i sostinguda cap al clot profund de Sant Miquel de la Tosca, per un sender PR ben bonic. A Sant Miquel hem dinat asseguts a les taules de pedra de la zona d’esbarjo, on ragen els set brocs de les Fontetes. Els nens no han parat d’enfilar-se per les parets de roca i per un camí enfilat a un vessant de muntanya. El cert és que l’entorn acompanyava. En acabat, cadascú ha desfilat cap a casa o bé a fer el cafetó al Vilosell, per fer petar la xerrada i aprofitar l’estona a l’ombra dels plataners de la plaça.

Si voleu veure’n algunes fotografies, cliqueu aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.