Famílies – Excursió a la serra de l’Obac (Bages/Vallès Occidental) – 26/02/2012

16a excursió del Grup de Muntanya en Família. En aquesta ocasió hem visitat la serra de l’Obac, separada de la veïna de Sant Llorenç del Munt (que vam visitar el maig de 2011) pel coll d’Estenalles i la riera de les Arenes.

Els virus hivernencs han tornat a fer de les seves i algunes famílies s’han hagut de quedar a casa. A més, la família Sánchez-Muñoz ha tingut problemes amb el seu vehicle i finalment han tornat cap a casa. Per tant, aquesta crònica té més sentit que mai, perquè tothom pugui tenir-ne informació.

Arribats al coll d’Estenalles hem esmorzat al redós de l’edifici d’informació i en acabat hem enfilat el GR-5 en direcció a la masia de la Mata, situada en un carener de vistes magnífiques. Prop de la casa hem descobert la bassa de la Mata i una gran balconada cap al nord que ens ha deixat veure les carenes nevades (poc nevades) del Pirineu Oriental.

El camí-pista i un sender ens han dut per una carena i per magnífics boscos d’alzines. Un flanqueig per roca conglomerada ens ha situat al coll de Boix, on hem fet una parada curta per recuperar les forces. Baixant uns metres, hem enllaçat amb un altre camí obac, on encara hem trobat tolls ben gelats i raconades de neu glaçada. En un revolt, hem pres un corriol que ens ha situat a la part soleia de la muntanya, damunt un espadat. Després de buscar una mica, hem localitzat el sender que, per una canal obaga, ens ha dut a la raconada inhòspita de la cova de la Cort Fosca i l’Hospital de Sang de Mata-rodona.

De seguida hem explorat la cova, a l’interior de la qual hi ha una bassa i una font. Al costat, una balma amb parets de pedra seca és el que queda de l’Hospital de Sang, situat en un indret natural excepcional. La guineu que viu en aquest racó de la serra no s’ha deixat veure. Segurament hem fet massa estrèpit perquè gosés acostar-s’hi.

El retorn l’hem fet per un sender que ens ha situat a la carena principal. Hem fet una bona suada, perquè ha fet un bon sol i el pendent era prou dret. Seguint la carena, hem fet una parada sota la gran Alzina del Vent. Pel costat del corral de la Coma d’en Vila hem recuperat la carena principal de la Castanyera que ens ha retornat novament al coll d’Estenalles, on hem dinat en un prat.

Podeu veure’n algunes fotos clicant aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.