Famílies – Vall del riu Corb (Urgell) – 13/03/2016

61a sortida del Grup de Muntanya en Família a una comarca pot visitada fins avui: l’Urgell, concretament, la vall del riu Corb, entre Guimerà i Ciutadilla. Un descobriment per a la majoria dels que hi hem participat. Ha estat el diumenge 13 de març de 2016. Hem estat 64 participants, d’entre els quals 29 menors.

Per la C-15 i l’A-2, hem arribat a Tàrrega, capital de la comarca de l’Urgell, i hem continuat per la C-14 fins a la carretereta local que ens ha dut fins a Guimerà, poble encastellat a un vessant de la muntanya amb una torre i un campanar al cim i un mosaic de teulades que van baixant fins a la carretera i el riu. Hem esmorzat a l’entorn d’uns palets que hi havia davant del bar Sant Jordi a mode de seients i taules i, fet el cafè, hem sortit a caminar amb una mica de vent de cara, molt fred.

La corrua d’excursionistes hem deixat enrere Guimerà per l’altra banda del riu Corb, per una pista ampla i còmoda que seguia riu avall. L’ambient era plenament rural, amb camps de sembrat i alguna vinya, i també alguna granja de pollastres que, com deia el dossier, deixava anar les clàssiques aromes de gallinassa. En un trencall, hem girat per travessar el riuet per damunt d’un canyissar i uns troncs i hem flanquejat un sembrat i la carretera fins a les ruïnes del monestir de Vallsanta, situades linealment entre els castells de Guimerà i de Ciutadilla, actualment a l’extrem dels sembrats i a tocar de la carretera. En aquest indret curiós ens hem fet la fotografia de grup.

Hem tornat a la pista per un pas improvisat per sobre del riu, d’aigua netíssima, i hem tornat a fer un tram de pista ja conegut, encarats a la fortalesa de Ciutadilla, situada damunt d’un turó. Aviat hem travessat novament la vall i hem travessat la carretera per enfilar-nos per una pista costeruda fins al trencall amb el santuari de la Bovera, on hem pres el camí que ens ha dut fins al turó on hi ha l’edifici, el qual domina tota la plana fins a Tàrrega i més enllà, però el dia calitjós no ha ajudat gaire a practicar els coneixements geogràfics.

El camí ha superat un altiplà conreat amb bonics camps d’ametllers florits i ha flanquejat fins al peu del castell de Guimerà. Un cop al recinte, hem pujat tots fins al capdamunt de la torre de guaita, del segle XI, que ha suportat el pes de tota la tropa pacífica del GMeF. Després hem baixat pels carrerons porxats plens de racons preciosos del poble de Guimerà, fins a peu de nucli, on hem retrobat els vehicles i les bosses del dinar. Hem dinat instal·lats en un parc infantil a tocar de l’escola i després hem fet un cafè per retornar cap a Vilanova després d’una excursió tranquil·la (ja tocava!) i interessant per la vall del riu Corb.

Podeu consultar l’ÀLBUM FOTOGRÀFIC clicant aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.