Famílies – Vall del riu Glorieta (Muntanyes de Prades) – 25/10/2015

55a sortida del Grup de Muntanya en Família, novament a les Muntanyes de Prades, concretament a la vall del riu Glorieta, prop d’Alcover. Hem estat 60 excursionistes (29 dels quals menors). En anteriors ocasions ja havíem visitat les Muntanyes de Prades. Recordeu l’excursió als avencs de la Febró, el novembre de 2010, o bé  l’ascensió al tossal de la Baltasana, el febrer de 2012.

Hem sortit de Vilanova per la C-32 i hem continuat cap al sud per l’AP-7 fins a Reus i per la C-14 fins a Alcover, on hem pres la pista forestal de l’ermita de la Pietat fins a l’Àrea Recreativa del Mas de Forès, on hem aparcat els vehicles. Els colors de la tardor eren ja intensos en els plàtans que flanquejaven l’edifici del molí i el rec d’aigua. A l’Àrea Recreativa, hi hem trobat voluntaris de l’Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals que preparaven un esmorzar per a les persones que participarien aquell matí en les tasques de neteja i desbrossament a l’entorn de la Centraleta-Niu de l’Àliga, promogudes per la Diputació de Tarragona i la Caixa. Han quedat parats de veure’ns arribar, pensant-se que érem voluntaris que els anàvem a ajudar.

Hem esmorzat prop d’uns gronxadors i del grup de voluntaris i després d’una breu explicació de la ruta i de la presentació de noves famílies, han sortit els dos grups: el de l’Opció Menuts i el de l’Opció General.

L’Opció Menuts ha pres el PR C-20, un sender que seguia la riba esquerra del riu Glorieta a certa altitud. En el seu camí, han trobat el mas Pere Miranda i els masos (o el que en queda) del Xarrumba i de Camaprim, on han fet una parada i on han fet passar tothom per sota una porteta fabricada amb una soca retorçada. Després han continuat cap als Molins Nous, que han superat per uns graons arrambats a la façana nord, per emprendre la baixada per un sender costerut que els ha conduït fins al gorg i el saltant d’aigua del Niu de l’Àliga, un indret paradisíac on s’han estat una estona. Després han travessat el riu i han pres la pista forestal que els ha dut novament fins al mas de Forès.

L’Opció General, des de l’Àrea Recreativa, ha baixat a travessar el riu i ha passat a tocar de l’esplèndid i antiquíssim mas de Mont-ravà, amb torres medievals adossades al conjunt. Aviat han pres un sender pujador que els ha dut a travessar els boscos de la Picossa. El pendent ha estat continuat i han suat de valent. Després d’un parell de reagrupaments, els excursionistes han arribat al capdamunt de l’altiplà on han localitzat una balconada oberta sobre les ruïnes de l’església de les Virtuts, situades sobre un esperó rocós espectacular, penjat sobre la vall del Glorieta. El vessant de la muntanya era tacada de colors de tardor. Visitades les restes del temple, han acabat de pujar fins al pla de lo Tossal i han caminat una estona a la ratlla dels set-cents metres. Aviat, però, han emprès la llarga baixada que els ha dut fins al mas de Tinet i el mas del Joan Bo. Travessat el riu Glorieta, només ha calgut anar baixant uns minuts fins als Molins Nous i el Niu de l’Àliga, on han fet una parada més curta del previst per recuperar temps. La baixada també l’han feta per la pista forestal per on ha descendit el grup de l’Opció Menuts.

Hem dinat tots plegats a l’Àrea Recreativa del Mas de Forès, a l’empara del gran edifici del molí paperer. Hem tingut la visita d’un representant de la Diputació de Tarragona que ens ha regalat a cada família un cartell divulgatiu sobre les espècies que viuen a les aigües del riu Glorieta i altra informació interessant. Abans de marxar, ens hem fet la foto de grup, la qual ha donat per acabada aquesta excursió plenament tardorenca.

Podeu veure l’àlbum de fotos, obra de diversos membres del GMeF, clicant aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.