Joves – Ascensió al Sobrepuny (1.656 m) – Serra de Catllaràs (Berguedà) – 16/03/2019

15a sortida del Grup de Joves. Hem tornat al Berguedà, on ja vam estar el novembre de 2017 per pujar al cim d’Estela, que avui hem vist des de la carena del Sobrepuny, a l’altra banda de la vall del Llobregat. Hem fet la dura pujada al cim del Sobrepuny des del menut poble de la Nou de Berguedà, una tirada on se celebra des de fa 7 anys la Vertical Sobrepuny. Hem estat 4 Joves (el Guiu-Arnau Estéllez, el Pau Minguet, el Pau Ortín i el Bernat Pérez), 2 monitors (el Toni Muela i el Joan Raventós) i 1 pare (David Minguet).

Hem esmorzat a la Nou de Berguedà, poble situat al marge esquerre del Llobregat, a l’alçada de la cua del pantà de la Baells, en un indret envoltat de muntanyes, sota la serra de Catllaràs, i després d’un breu brífing, hem lliurat una fitxa tècnica que els joves havien d’anar seguint per trobar l’itinerari correcte.

La ruta ens ha fet baixar a travessar el torrent de la Nou pel costat d’un gorg i de la font de Cal Patzí. Pel costat d’aquesta casa hem pres un sender pujador que ens ha dut fins als prats de Caselles i hem tornat a entrar al bosc seguint una antiga pista fins al torrent de la Foranca, que a partir d’aquí pren el nom de Clot de Manrell, segons alguns mapes, on hem pres un sender obac que no hem deixat durant una bona estona.

Guanyant alçada sense parar, hem passat pel peu d’un faig monumental i per rampes pendents hem arribat a la carena. L’hem pres a mà dreta per seguir el carener arran de grans timbes fins al Sobrepuny de Baix (1.566 m), amb bones panoràmiques en direcció al Pedraforca i al Cadí, amb poca neu. A ponent vèiem el cim d’Estela, separat del massís dels Rasos de Peguera, i poc més al nord, la serra d’Ensija.

Hem anat enrere i hem pres el fil de la carena cap al cim principal. Aviat hem assolit el cim del Sobrepuny (1.656 m), on hem parat a reposar una estona, sota el sol, veient per sobre un mar de calitja com sobresortien les agulles de Montserrat i, més a llevant, les carenes del Montseny.

De cara avall, hem perdut alçada per un corriol fins al collet del Faig i per una pista fins al coll de la Plana, on hem pres el GR 241 cap a la Collada i sense parar de perdre alçada fins a les Agudes, dues formacions rocoses que s’alcen per sobre el bosc i on hem parat a fer un taller de refugis d’emergència. Amb una manta d’emergència, un bastó i un cordill, hem muntat una petita tenda en pocs minuts.

Les últimes rampes de camí ens han dut al grau de l’Ínsula, un tall a la toca per on passa el camí, i a la font de Cal Patzí, on alguns ens hem mullat el cap i hem begut aigua fresca. Poca estona després ja érem a la Nou. Hem dinat a la placeta i cap a les 4 de la tarda hem marxat de nou cap a Vilanova.

A les 6 de la tarda ja érem a casa, després d’aquesta fantàstica excursió pel Prepirineu berguedà.

Podeu veure l’ÀLBUM FOTOGRÀFIC clicant aquest enllaç.