Joves – Ascensió al pic de la Mina (2.683 m) – Alta Cerdanya – 17/02/2019

14a sortida del Grup de Joves. Ha estat la primera ascensió d’alta muntanya hivernal que hem fet, la majoria amb raquetes de neu i un amb esquís de muntanya. La sortida s’ha coordinat amb un grup de la Secció d’Esquí de la Talaia, que també s’han volgut incorporar a aquesta ascensió per l’Alta Cerdanya. Hem estat 5 Joves (el Jan Cabutí, el Guiu-Arnau Estéllez, l’Anton Guasch, el Cesar Fernández i el Pau Ortín), 3 monitors (el Toni Muela, el Joan Raventós i el Xavier Ventosa), 3 pares i mares (Anton Guasch, Joan Ortín i Queti Vinyals) i una bona colla de membres de la Secció d’Esquí de l’entitat.

Ens hem trobat tots al coll de Pimorent per carregar les motxilles i posar a punt tot el material que necessitàvem: raquetes, esquís, bastons, piolets, grampons, aparells arva, etc. Abans de sortir, hem fet una petita explicació sobre els aparells ARVA i tot seguit hem fet la comprovació dels aparells seguint el protocol de seguretat que es segueix a nivell internacional.

Hem començat l’ascensió amb la carena i el pic de la Mina davant nostre, ben nevat i blanc. Durant el primer tram de la pujada hem anat per sota una carena planera, pel costat d’una pista d’esquí, seguint el traçat de l’Alta Ruta Pirinenca, que seria com el nostre GR-11 però per la banda francesa, i que des del coll de Pimorent va cap al Pas de la Casa, a Andorra, passant per les mines de Pimorent. A l’altra banda de la vall hem anat veient el pic de la Fontfreda, amb unes canals verticals on es veien traces d’esquiadors que hi havien pujat.

Hem anat fent alguns reagrupaments per anar tots junts i en un d’aquests ens hem presentat tots: el nostre Grup de Joves i els membres de la Secció d’Esquí. Ens hem anat acostant a una cabana que hem passat pel darrere i a prop d’un remuntador de l’estació d’esquí Porté-Pimorent hem emprès una forta pujada per arribar ben bé a la carena principal de la muntanya, que ja no hem deixat.

Unes fortes rampes ens han dut a un collet i, d’allà, per una zona de roques on calia posar les mans, hem assolit el cim del pic de la Mina, situat a 2.683 metres d’altitud. Cap al sud es podia veure l’aresta que des del pic de la Mina baixa fins al coll de l’Orri de la Vinyola, que separa el vessant atlàntic de l’Alta Cerdanya i l’Arieja del vessant mediterrani del Segre. També es podien veure els pics de Fontfreda i de les Valletes, la Coma de l’Orri de la Vinyola, les dues punxes dels pics d’Envalira i també, cap al nord, el Puigpedrós de Lanós, el Coma d’Or i el Carlit.

Hem dinat al cim de la Mina i per baixar ha calgut que ens poséssim els grampons, perquè la neu estava gelada i el pendent era arriscat. Un cop al collet, hem continuat amb els grampons fins al fons de la primera rampa més dreta, on ens hem tornat a posar les raquetes i hem anat baixant pel costat d’algunes pistes d’esquí, en un retorn llarg, fins al coll de Pimorent, on hem donat per acabada aquesta completa ascensió pirinenca hivernal.

Podeu veure l’ÀLBUM FOTOGRÀFIC clicant aquest enllaç.