Joves – El Montgròs de Montserrat – 30/04/2017

5a sortida del Grup de Joves, el diumenge 30 d’abril de 2017. Novament a Montserrat per pujar el cim del Montgròs (1.133 m) des de can Jorba, al vessant sud de la muntanya.

Hem estat 8 joves (la Fiona Bel, el Jan Cabutí, el Guiu-Arnau Estéllez, la Laia-Wayra Ortin, el Pau Ortin, el Martí Peñaranda, el Joan Recasens i la Júlia Santín) i 4 monitors (l’Anna-Llibertat, el Joan, el Marc i el Toni).

Ha estat la sortida més tècnica que hem fet fins ara, perquè calia progressar per senders força abruptes, molts pendents de roca i algunes canals de vegetació molt frondosa. El cert és que els dies previs el temps ha estat plujós i el mateix cap de setmana preveia núvols i tempestes cap al nord, però hem vist que hi hauria una treva durant el diumenge i ho hem provat, amb èxit!

Hem sortit de Vilanova amb tres vehicles (un, de la mare del Martí, que ens ha ajudat en el desplaçament) i hem parat a esmorzar en una àrea de l’A2, prop del Bruc. Després, hem continuat fins a la masia de can Jorba, situada al peu de la muntanya, sota mateix de la canal de Migdia, on hem aparcat els vehicles.

Hem iniciat la caminada a can Jorba (500 m d’altitud) per una pista ampla i pujadora, que ens ha ajudat a escalfar els músculs. Aviat, hem fet una parada i Joan Raventós ha explicat que allà s’iniciava un tram d’orientació, d’uns 45 minuts, que calia fer per parelles i amb l’ajut d’un mapa. Els monitors s’han repartit pel sender, per evitar sorpreses, i els joves han anat progressant pel corriol seguint senyals vermells de pintura. El caminet era molt abrupte i pujador, i avançava per sota el serrat de la Palomera i per damunt del fondal de la canal Roja.

Amb alguna petita perduda, tots els equips han assolit el punt d’arribada, situat a uns 800 m. d’altitud, a prop del coll de Mosset. A partir d’aquí, tot el grup ha continuat junt, per una carena de roca de pendent suau. Aviat, però, el pendent ha estat més pronunciat i de vegades calia ajudar-se de les mans per avançar. El corriol, amb senyals blaus de pintura, segueix en aquest punt la canal Roja, de vegades ben llisa i humida. Cap als 900 m hem entrat a l’estrat nuvolós que en tot el dia no s’ham mogut de la part alta de la muntanya.

Travessada la canal Roja, hem continuat per una canaleta on calia servir-se de les arrels i les soques dels arbres per avançar. Al capdamunt, en un collet, hem fet un reagrupament i hem continuat per un corriol més planer que avançava per la coma dels Naps de Dalt. A la ratlla dels 1.000 m hem connectat amb el PR C-78, procedent del coll de Porc, que hem pres amunt, per un bosc molt pendent, que calia guanyar a poc a poc, fins a sota mateix de l’alta paret occidental de la roca Plana dels Llamps, on calia superar un pas estret i baixador entre dues roques.

Una última rampa ens ha dut fins al coll del Montgròs i només ha calgut pujar fins a la panxa del cim, a 1.133 m, on ens hem hagut de tapar perquè hi feia vent. Tot i el vent, però, el núvol no ens ha deixat veure el panorama. Teníem previst dinar al cim, però amb la humitat, la boira i el vent, hem decidit baixar un tram de sender cap al vessant oriental del coll i dins d’un bosquet, amb troncs horitzontals que ens feien de bancs, hem menjat el nostre dinar.

L’excursió ha continuat per un dels trams més espectaculars del dia: les diverses canaletes per on s’esmuny el sender, arrapades a la paret oriental de la Salamandra. Passada la font de la Cadireta, hem saltat al fons del torrent de Migdia i hem anat baixant per la llera, evitant alguns passos amb grans roques o arbres caiguts.

Sota mateix dels Plecs del Llibre, prop d’una balma equipada com a bivac, Marc Martí ha fet un taller per explicar com muntar un bivac i què cal dur a la motxilla per passar la nit al ras. Un sender pujador ha permès arribar al coll de l’Ajaguda per connectar amb el camí dels Francesos que han fet de baixada fins a la pista de la Vinya Nova. A peu de pista, aprofitant una tanca de fusta, Toni Muela ha explicat als joves la funció d’un passamà de corda i n’ha muntat un perquè veiessin en directe com es feia.

Uns últims metres per la pista ampla els ha dut fins a can Jorba, on han retrobat els vehicles i on han pogut menjar un tros de coca de Montserrat que han portat el Joan i l’Ona Ortín.

Podeu veure’n algunes fotografies clicant aquest enllaç.