Famílies – La Talaia del Montmell (Baix Penedès) – 24/11/2019

100a sortida del Grup de Muntanya en Família, el diumenge 24 de novembre de 2019, al mateix punt on el GMeF va començar a caminar: la serra del Montmell. Aquell 28 d’agost de 2010 es commemoraven els 25 anys de la primera ascensió catalana a l’Everest, sota el patrocini de TV3, i el novell GMeF es va afegir a la commemoració i, així, va fer la seva primera excursió. Avui, hem volgut repetir el mateix itinerari que aquell dia, però amb un final diferent: un dinar a la Joncosa i una projecció sobre aquestes 100 excursions preparada pel nostre president. Hem estat 77 excursionistes (27 dels quals menors).

Ens hem trobat tots a l’Àrea de Lleure del Montmell, situada a mig vessant de la muntanya, passat el poble de la Joncosa del Montmell. De tant en tant, feia unes ràfegues molt fortes de vent. Ens hem arrecerat en un raó que rebia una càlida ullada de sol i allà, arraulits com hem pogut, hem anat esmorzant. De seguida, l’equip d’intendència que havia de preparar el dinar s’ha situat en un porxo de fusta per evitar les ratxes fortes de vent i el grup de caminaires hem fet una rotllana per escoltar les indicacions dels coordinadors de la sortida.

Hem començat a caminar per una bona rampa que ens ha conduït de seguida a l’església Nova de Montmell, un edifici gòtic que ha estat restaurat modernament. Per un camí, hem accedit a un collet i per un seguit de llaçades on de vegades calia grimpar hem arribat a l’ermita romànica de Sant Miquel, situada al davant d’una balconada oberta sobre la vall de la Joncosa i la zona marítima. Hem aprofitat aquest punt per fer un reagrupament i entrar a visitar l’ermita.

Tot seguit hem continuat per un sender que no parava d’enfilar-se, fins al capdamunt de la carena, on hi ha plantada una gran creu que domina l’espai: la Creu del Cap de la Serra. En un turó proper, hem vist les restes de l’antic castell del Montmell, situat ben bé al cim. Després d’un segon reagrupament, hem continuat per l’esquena ampla de la carena una bona estona, coneguda com l’Esquena del Mular, de vegades per entre els arbres, però sovint entre arbustos de coscó i romaní.

Després de diversos desnivells, hem assolit el cim de la Talaia del Montmell, situat a 861 metres d’altitud. Tota la colla hem ocupat l’amplada del cim i després de fer un ganyip, ens hem agrupat per fer una foto de grup, gairebé idèntica a la del 2010, però amb moltes cares noves, és clar!

Hem començat el descens per la mateixa carena, però aviat hem decantat cap al nord, per l’obaga frondosa de Cal Magí Vidal, on hem localitzat el formós Pi de les Tres Soques. Un llarg descens ens ha dut fins a una pista, una antiga carrerada que hem seguit cap a ponent fins al collet de l’inici, molt proper a l’església Nova i a l’Àrea de Lleure, on hem arribat contents d’haver fet aquesta excursió tan completa pel Montmell.

El fort vent que anava bufant de tant en tant i la temperatura baixa han fet prendre la sàvia decisió de no dinar a l’àrea de lleure, sinó a la sala del poble, de la qual hem pogut disposar gràcies a les gestions de l’amic Joan Montserrat, de l’Associació Excursionista Campi qui Pugui, de la Joncosa. L’equip d’intendència ha carregat la gran paella de fideus en un vehicle tot terreny i ha anat baixant cap al poble amb tota la cura possible.

La resta de vehicles també han anat desfilant fins al poble. La sala s’ha omplert de famílies que en poca estona han muntat les taules, han situat les cadires, els plats i els coberts, i aviat ha aparescut la gran paella que el nostre amic Roger ha preparat per a tots els afamats que aviat han començat a fer cua davant d’aquell bé de déu de fideus. Tothom ha pogut menjar-ne tants com n’ha volgut. Alguns, han repetit més de dues vegades… Eren molt bons!

El dinar ha estat molt animat, i els raigs solars que entraven per les finestres feien que hi estiguéssim molt més còmodes i relaxats. Després de dinar, el nostre president ha projectat una presentació fotogràfica de les nostres primeres 100 excursions pel país. Ha estat emocionant veure la trajectòria que ja portem a sobre, i com han crescut els nostres nens i nenes!

Des d’aquí, doncs, gràcies a l’equip d’intendència, i felicitats i per molts anys a tots els qui heu participat en el Grup de Muntanya en Família en aquestes 100 excursions, coordinant les sortides o participant-hi. 100 excursions que ja fan un bon gruix per a la nostra pròpia història i la de la nostra entitat.

Aquí podeu veure’n l’ÀLBUM FOTOGRÀFIC.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.