Famílies – La serra de Picancel (Berguedà) – 20-21/10/2018

88a sortida del Grup de Muntanya en Família, de cap de setmana, a la serra de Picancel, al Berguedà, amb l’allotjament a la casa de colònies Cal Candi-Camps de Vilarrasa, molt propera al menut poble de Vilada. Han estat els dies 20 i 21 d’octubre de 2018, amb la participació de 43 excursionistes, 20 dels quals menors.

Dissabte 20. Hem sortit de Vilanova a 2/4 de 10 del matí per arribar a Vilada a temps de fer una activitat de caiac pel pantà de la Baells, sota les carenes i punxes de Picancel, per la làmina d’aigua llisa i calmada d’aquest gran llac artificial. Mentrestant, la resta del grup ha anat fins a Borredà, proper a Vilada, per fer una excursió fins a l’ermita romànica de Sant Sadurní de Rotgers, on han dinat. Un cop acabades aquestes dues activitats, a primera hora de la tarda ens hem instal•lat a Cal Candi, en tres habitacions de lliteres un pèl estretes, però compensades pels espais amplis de l’entorn de la casa: prats d’herba, camp de futbol, gronxadors, una sala de jocs i un magnífic balcó encarat a la serra de Picancel, retallada damunt mateix, i al pantà de la Baells i els Rasos de Peguera, més allunyats però omnipresents.

A les 5 de la tarda hem fet un taller de primers auxilis amb el tècnic d’esports de muntanya Miquel Batriu, berguedà i conegut instructor en algun curs de formació a la Talaia. Hem après o refrescat conceptes com el protocol PAS, el d’emergències 112, l’ús de la manta tèrmica o les cures bàsiques. Alguns hem acabat embolicats en una manta tèrmica mentre el sol es ponia i començava a refrescar.
A les 5 també havíem previst fer un joc de pistes per Vilada, per tenir entretinguda la canalla mentre les mares i pares feien el taller, però l’hem anul•lat perquè els nens i nenes s’ho estaven passant molt bé pels espais de l’entorn de la casa.

Després hem tingut temps lliure, que alguns han aprofitat per estar-se a la balconada de Cal Candi i altres per anar fins a Vilada a fer un tomb. A ¾ de 9 hem sopat al gran menjador de la casa de colònies, que ha quedat petit amb les dues llargues taules animadíssimes del nostre grup.
Abans d’anar a dormir hem baixat a la sala de jocs per fer un kahoot, una mena de concurs d’endevinar la resposta correcta a diverses preguntes que ha preparat la família Fernández-Muns. Ens ho hem passat molt bé. En acabat, passadissos amunt i avall, molt de moviment als lavabos per fer la higiene i tots cap a dormir.

Diumenge 21. Ens hem llevat poc abans de les 8 per preparar les motxilles i anar cap al menjador a esmorzar. A fora la balconada alguns tels de boira s’esfilagarsaven pel peu de Picancel i fins a la Baells. Es notava que faria un dia radiant. Hem omplert el menjador del color vermell de les nostres samarretes i de la cridòria habitual. Després ens hem desplaçat fins al pla de la Fusta on hem aparcat i hem començat les dues excursions.

Travessat l’airós pont del Climent, hem fet els dos grups: el de l’Opció General pujaria per les canals de Picancel fins al cim del Serrat de Migdia i el de l’Opció Menuts aniria pel peu de la serra fins a la font amagada dels Colletons. Així doncs, tothom endavant!

El grup general hem enfilat un sender molt obac, amb la vegetació carregada de liquens a les branques, fins al portell de l’Ovellar, un pas estret entre roques. Després hem baixat a travessar el rec del Coll del Tell en un indret preciós, on alguns atrevits s’han banyat a la baixada. Hem enfilat el corriol del Trencacames, però no n’hi havia per tant, perquè tots hem pujat la mar de bé. Després hem flanquejat de baixada cap al torrent Fred i hem enfilat les últimes rampes dretes i relliscoses fins al collet dels Pins. Després d’una paradeta, hem continuat per una carena de roca aèria i amb un pas equipat amb una corda fins al cim del Serrat de Migdia, a 1.081 metres d’alçada i un panorama excepcional sobre les puntes i replecs de Picancel i sobre Cal Candi i Vilada però, a més, cap al pantà de la Baells, blavíssim, els Rasos de Peguera, la serra d’Ensija, el Pedraforca i el Cadí, la serra de Catllaràs i el Puigmal. Al sud es veia la silueta retallada i llunyana de Montserrat. Després d’una estona al cim, hem anat baixant fins al collet dels Pins i, d’allà, pel mateix camí per on hem pujat, hem anat desfilant fins al pla de la Fusta, amb un parell d’ensurts durant la baixada, dues relliscades que per sort només han provocat algunes rascades i trompades.

El grup de Menuts hem pres un sender que anava travessant un bosc de pins altíssims, situat per sobre del riu Merdançol. Al cap d’una estona ja teníem per sota la cua del pantà de la Baells i el sender ha anat baixant fins a prop de l’aigua. Hem travessat el rec del Coll de Tell fent un llarg revolt i després hem entrat cap a les entranyes de Picancel seguint el Torrent Fred, travessant rierols i avançant per camins envoltats d’una vegetació molt frondosa i obaga i un punt màgica, fins a la font dels Colletons, que rajava molt abundant. Com que hi havia molts bolets, ho hem aprofitat per collir alguns camagrocs.
Un cop tots a Cal Candi ens hem assegut a les dues llargues taules per fer un bon dinar i reposar amb molt bon ambient i molta animació. Després de passar comptes, les famílies hem anat tornant cap a Vilanova amb les motxilles carregades de bones experiències d’aquest cap de setmana tan intens.

Podeu veure’n algunes fotografies si cliqueu aquest enllaç.

Aquí podeu consultar el DOSSIER DE L’ACTIVITAT.