Joves – Raquetes de neu a Sant Joan de l’Erm (Alt Urgell) – 18-19/03/2017

4a sortida del Grup de Joves, el cap de setmana dels dies 18 i 19 de març de 2017. Hem pujat fins a Sant Joan de l’Erm (Alt Urgell), juntament amb una colla nombrosa del Grup de Muntanya en Família, que ens ha ajudat a desplaçar-nos fins al refugi de la Basseta, a 1.700 metres d’altitud.

Hem estat 8 joves (la Fiona Bel, el Jan Cabutí, el Guiu-Arnau Estéllez, el Pau Minguet, la Laia-Wayra Ortin, el Pau Ortin, el Bernat Pérez i el Joan Recasens) i 3 monitors (el Joan, el Xavier i l’Anna-Llibertat).

Dissabte hem arribat al refugi a l’hora de dinar. Hem dinat a les taules que hi ha a l’exterior de l’edifici, sota el sol. S’hi estava molt bé. A primera hora de la tarda els monitors ens han fet una explicació sobre els diversos tipus de cristalls de neu, les capes de neu i el risc d’allaus, i després un petit taller sobre les parts de les raquetes de neu i com funcionen. Tot seguit ens hem calçat les raquetes i hem fet uns vint minuts de camí de cara a la muntanya, fins a una esplanada coberta de neu. Allà hem començar les pràctiques de rescat de víctimes d’allau, amb l’ajut d’uns ARVA (aparell de recerca de víctimes d’allaus), unes sondes i unes pales. Hem fet parelles per intentar trobar la suposada víctima sota la neu, que no era altra cosa que un altre ARVA, en posició d’emissió d’ones electromagnètiques, enterrat dins la neu en una bossa, que havíem de localitzar amb els senyals sonors i la indicació dels metres de proximitat de l’ARVA que dúiem a les mans en posició de recepció. Un cop localitzat el suposat cos sota la neu, calia clavar la sonda per trobar el punt exacte on calia cavar amb la pala. Cal dir que hem trobat els ARVA en totes les ocasions i que fins i tot hem recuperat unes ulleres que s’han perdut per la neu (tot i que han aparegut trencades pel mig).

Després hem tornat al refugi i fins a l’hora de sopar hem pogut estar a la sala comuna de l’edifici, que tenia una llar de foc al mig, però apagada, o bé a l’exterior (però hi feia fred), o a la mansarda, que ha estat tota l’estona plena de nens i nenes del GMeF jugant i fent xivarri. Hem sopat tota la colla, més de 50 persones, entre el Grup de Joves i el Grup de Muntanya en Família. Després, una estona més de joc i cap a dormir.

Diumenge hem baixat a esmorzar a les 8 del matí, ens hem preparat l’equipament, ens hem calçat les raquetes i hem pres el camí que ens ha anat enfilant fins a un tallafoc, on els monitors ens han explicat diverses tècniques de progressió amb raquetes. Aviat hem arribat al coll de la Culla, on hem fet una bona parada, estirats al sol d’un dia perfecte i net de núvols. Després hem reprès el camí per sobre la neu fins al mirador de la Roca Senyada, des d’on es veia una bona part del Prepirineu i el Pirineu. D’esquerra a dreta: les muntanyes frontereres amb Andorra, el Puigmal, la Tosa d’Alp, el Moixeró, la serra del Cadí, la serra del Verd i el Port del Comte. Després d’un bon descans en aquesta talaia, alguns s’han enfilat pels pendents de neu i dexprés es deixaven caure corrents fins al pla. Després, hem fet una cursa circular per parelles que els monitors han marcat amb banderoles i que calia córrer amb les raquetes posades. Cal dir que algunes raquetes han sortit disparades dels peus dels corredors, que han hagut de continuar amb les botes ben mullades.

La baixada ha estat ràpida i tranquil·la. Al coll de la Culla hem trobat els raquetistes del Grup de Muntanya en Família i hem arribat al refugi mitja hora abans de dinar. Hem dinat amb molta gana i després hem recollit les nostres motxilles i hem tornat cap a Vilanova amb els vehicles d’alguns pares i mares del GMeF.

Un cap de setmana que ha passat volant, molt intens i amb força neu sota els nostres peus i les nostres raquetes.

Podeu veure’n fotografies si cliqueu aquest enllaç.